Hoe belangrijk is de gezondheid van mijn personeel?

Haal meer uit je onderneming: besteed aandacht aan gezondheid

Als ondernemer zorg je ervoor dat je bedrijf voldoet aan de wettelijke vereisten voor veiligheid en gezondheid van je medewerkers. Je kunt het daar natuurlijk bij laten, maar zet gerust een extra stap: stimuleer je personeel actief om gezond en vitaal te zijn. Hier kun je namelijk je voordeel mee doen.

Gezonde werknemers

Waarom de gezondheid van je werknemers belangrijk is? Simpel: ze zijn fitter, hebben minder kans om een griepje op te lopen en hebben meer energie om zich op hun werk storten. Gezonde werknemers werken efficiënter en effectiever. Je personeel is je gereedschap: als dat goed werkt (en dus gezond is), is dat positief voor je resultaten. Het zorgt voor een hoger rendement van je bedrijf.

Lager ziekteverzuim

Werknemers die gezond zijn, zijn minder vaak en minder lang ziek. Een werknemer met een groot uithoudingsvermogen en meer spierkracht is minder vatbaar voor bijvoorbeeld RSI- en rugklachten én zal er sneller van herstellen. Hoe meer fitte werknemers je hebt, hoe lager je uitval. En daarmee gaat de productie van je onderneming weer omhoog.

Fysiek versus psychisch

Overigens geldt dit ook voor klachten op psychisch gebied. Fysieke en psychische gezondheid hangen namelijk sterk met elkaar samen. Fitte werknemers die lekker in hun vel zitten en blij zijn met hun baan, zijn minder snel gestresst, alerter, actiever en mentaal sterker. Hierdoor is er minder kans op een depressie en burnout en zal er dus minder snel sprake zijn van langdurig verzuim.

Imago

87 procent van de werkgevers vindt de vitaliteit van haar werknemers belangrijk, blijkt uit onderzoek van Menzis. Echter, wordt duidelijk uit datzelfde onderzoek, slechts 23 procent doet hier daadwerkelijk iets mee. Wat houdt je tegen? Je werknemer zelf in ieder geval niet. Driekwart van hen vindt het namelijk prima als zijn werkgever zich bemoeit met zijn gezondheid of levensstijl, blijkt uit onderzoek van een andere zorgverzekeraar. Als je laat zien dat je de gezondheid van je werknemers belangrijk vindt, straal je betrokkenheid uit. Dat komt het imago van je bedrijf ten goede, wat weer tot gevolg heeft dat mensen graag voor je onderneming willen werken. Ook zorgt het voor een prettige werksfeer en een lager verloop van je personeel, waardoor je minder tijd hoeft te investeren in een zoektocht naar nieuw personeel. Bovendien blijft op die manier de kennis binnen je onderneming.

Reden genoeg dus om je voordeel te doen met actief gezondheidsmanagement. Haal meer uit je werknemers en daarmee uit je onderneming.

Wat vind je van dit artikel?