Hoe start ik een webshop?

Tips voor het opstarten van je eigen webwinkel

26 mei 2021 3 minuten

Wil je graag een webshop starten? Dit is een populaire en laagdrempelige manier om te ondernemen. Deze slimme tips helpen je om goed van start te gaan.

Whitepaper: Hoe start ik een webshop?

Tip 1: Onderzoek of er behoefte is aan je producten

Je kunt nog zo’n goed idee hebben, maar als niemand op je producten zit te wachten, heeft het weinig zin een webshop te beginnen. Ben je startende ondernemer en wil je uit het niets een webshop beginnen? Dan is het slim om eerst een marktonderzoek uit te voeren. Hiermee kun je beter inschatten naar welke producten vraag is. Zo voorkom je dat je veel tijd en geld besteed aan een webshop zonder klanten.

Als je al een bestaande winkel hebt, heb je het voordeel dat je al weet dat er behoefte is aan jouw goederen. Met behulp van een webshop kun je je afzetmogelijkheden vergroten.

Tip 2 Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Omdat in een webshop producten worden verhandeld, ben je als eigenaar van de webwinkel automatisch ondernemer. Dat houdt in dat je jezelf moet registreren bij de Kamer van Koophandel (KVK). Je krijgt dan automatisch een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer toegekend door de Belastingdienst. Ook moet je over de verkochte producten btw berekenen en afdragen. Goed om te weten: als je al met je fysieke winkel bent ingeschreven, hoef je de webshop niet los in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Tip: Lees hier meer over de btw-regels.

Tip 3: Zorg voor een helder concept

Niet alleen de producten, ook het uiterlijk van je webshop is belangrijk. Een onoverzichtelijke site wordt even snel weer verlaten als dat hij gevonden wordt. Over het algemeen moeten klanten het product binnen twee keer klikken hebben gevonden, anders gaan ze weg. 

Zorg ook voor grote en duidelijke afbeeldingen en specificaties van de producten die je aanbiedt. Klanten kunnen ze immers niet zelf bekijken of vasthouden. Daarom is het van belang dat de eigenschappen van de producten duidelijk worden omschreven. Vermeld bijvoorbeeld duidelijk de afmetingen van de spullen die je levert. Denk ook na over een goede bedrijfsnaam en dito domeinnaam. Als deze gemakkelijk te onthouden is, heb je kans dat klanten niet alleen via Google binnenkomen, maar ook direct het adres intypen.

Ook voor een webshop moet je reclame maken, je staat niet automatisch bovenaan de zoekresultaten van Google. Het optimaliseren voor zoekmachines (SEO) is al een goed begin. Lees meer over het promoten van je website.

Tip 4: Zo is je webshop technisch in orde

Achter een goede webshop zit ook goede techniek. Er zijn voordelige softwarepakketten te koop waarmee je eigenhandig je eigen webwinkel kunt bouwen. Tegenwoordig zijn deze pakketten heel gebruiksvriendelijk, zelfs als je geen technische kennis hebt.

Je kunt er ook voor kiezen om een professionele webdesigner in te huren. Wanneer je een webshop aanschaft met Content Management Systeem (CMS) kun je zelf gemakkelijk de inhoud van je website aanpassen zonder dat je verstand van webdesign hoeft te hebben.

Houd er ook rekening mee dat je verschillende mogelijkheden om te betalen moet aanbieden. Lees hier meer over online betaalmogelijkheden.

Een snelle webshop

Let er op dat je website snel bereikbaar is en bezoekers niet lang moeten wachten totdat bijvoorbeeld allerlei animaties zijn geladen. Dit gaat snel irriteren en jaagt klanten weg. Je webshop moet ook door meerdere browsers bekeken kunnen worden. Benieuwd hoe snel jouw webshop is? Doe dan de Speedtest van Google.

Tip 5: Denk aan beveiliging en wetgeving

Zorg er ook voor dat je webshop goed is beveiligd, denk bijvoorbeeld aan het inmiddels bekende SSL-certificaat. Ook is het belangrijk om je pagina’s alleen beschikbaar te maken via https. Voor het runnen van een webshop zijn diverse wettelijke regels vastgesteld. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om de koper een bedenktijd van minimaal 14 dagen te geven. Lees hier meer over de regels voor webshops.


Ben jij klaar om een onderneming te starten? Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar ook heel spannend! Lees wat jij moet weten voor je gaat starten via de pagina Sterk starten als ondernemer.

Auteur

Lenneke Arts