Waarom logistiek uitbesteden?

Wat zijn de voordelen van logistiek uitbesteden?

warehouse-logistics-is-important-5TKYPLD

Het kan voor je onderneming voordelig zijn om de logistieke processen uit te besteden aan een logistieke dienstverlener. Hier worden enkele redenen genoemd waarom je je logistieke processen zou uitbesteden.

Waarom uitbesteden?

Enkele redenen om je logistieke processen aan een dienstverlener uit te besteden zijn de volgende:

  • Concentratie op kernactiviteit - Wanneer je de logistiek van je bedrijf door een derde laat doen kun je je beter concentreren op datgene waar jouw bedrijf goed in is en zo goed aan de eisen van je klanten voldoen.

  • Minder zorgen - De logistieke dienstverlener neemt ook de zorg over het inhuren van personeel op zich. Zo weet je zeker dat er op elk moment genoeg arbeidscapaciteit is zonder dat je je druk hoeft te maken om contracten en vakantieplanningen. Ook hoef je je geen zorgen te maken over hoe de logistiek te huisvesten en je magazijn te organiseren. Het kan heel veel rust geven wanneer je weet dat deze zaken in handen zijn van iemand die weet waar hij mee bezig is.

  • Financieel voordeel - De uitbesteding maakt investeren in een wagenpark en opslagruimte overbodig. Dit geld kun je nu ergens anders in steken. Verder hoef je minder rekening te houden met overcapaciteit omdat het magazijn van de dienstverlener vaak met meer bedrijven samenwerkt. Een piek in je voorraad is dan makkelijker op te vangen. Bovendien heb je door de uitbesteding minder mensen in dienst dan wanneer je je logistiek zelf zou organiseren. Je omzet per werknemer zal dus stijgen.

  • Zicht op logistieke kosten - Wanneer je de logistiek zelf organiseert zijn de kosten voor logistiek vaak verborgen in kostensoorten die niet direct met logistiek et maken hebben. Bij uitbesteding betaal je alleen voor de logistieke capaciteit die je nodig hebt en het is daardoor veel duidelijker hoeveel je precies kwijt bent aan je logistieke processen.

  • Logistieke kwaliteit - Het uitbesteden van logistiek betekent dat dit gedaan wordt door een bedrijf met deskundigheid en ervaring. Deze kunnen nieuwe concepten introduceren die je afzetmarkt kunnen vergroten en zo voor nieuwe klanten kunnen zorgen. Bovendien ben je een stuk flexibeler waardoor je gemakkelijker kunt inspelen op ontwikkelingen in de markt.

  • Risicobeperking - Uitbesteden van de logistiek, houdt ook in dat de operationele en financiële risico’s bij de logistieke dienstverlener worden gelegd. Dit schept een hoop zekerheid.

Lees meer over het uitbesteden van logistieke processen in het artikel: Wat is order fulfillment?

Wat vind je van dit artikel?