Aanvulling op steunpakket, wat betekent het voor mij?

TVL open voor iedereen en extra steun voor horeca en evenementensector

28 oktober 2020

De tweede golf is een feit. Horeca is weer gesloten en ook bij de indirect getroffen sectoren worden de gevolgen steeds zichtbaarder. Het kabinet presenteerde daarom het derde steunpakket en op 27 oktober daar een aanvulling op.

Word lid van MKB Servicedesk

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Na de eerdere steunpakketten in maart en mei is op vrijdag 28 augustus het derde steunpakket met corona maatregelen voor ondernemers bekend gemaakt. De nadruk ligt op steun, herstel en investeren. Maar, dat was voor de tweede golf die half september begon en nu - eind oktober - op een hoogtepunt is. In het derde steunpakket is meer maatwerk opgenomen. Hoe meer omzetverlies, hoe meer steun. Er zijn een aantal sectoren die in deze tweede golf hard worden getroffen. Die sectoren krijgen daarom extra steun. 

Tegemoetkoming Vaste Lasten

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt tijdelijk opengesteld voor alle sectoren, dus elke ondernemer kan hier gebruik van maken. De eis van de juiste SBI-code is losgelaten. In dit kwartaal (oktober 2020 tot en met december 2020) kom je in aanmerking met een omzetverlies van 30 procent of meer. Je kunt aanspraak maken voor een tegemoetkoming van je vaste lasten tot € 90.000 per drie maanden. Meer over de TVL lees je in het artikel Wat is de Tegemoetkoming vaste lasten?

Horeca: eenmalige subsidie

Vanwege de tijdelijke sluiting zit je als horecaondernemer waarschijnlijk met voorraden. Ook hebben veel ondernemers geïnvesteerd om hun zaken coronaproof te maken. Naast de TVL kun je een eenmalige subsidie aanvragen om deze kosten te compenseren. Deze compensatie is ongeveer 2,75 procent van het omzetverlies. Dit kun je half november aanvragen via de TVL-aanvraag

Evenementen: eenmalige subsidie

Ook ondernemers in de evenementenbranche krijgen een extra eenmalige vergoeding, bovenop de TVL. Deze vergoeding is gebaseerd op de hoogte van de TVL in de zomer, aangezien de zomermaanden voor deze ondernemers erg belangrijk zijn. Het gaat naar verwachting om 800 bedrijven die gemiddeld € 14.000 ontvangen. Ook deze vergoeding kun je half november aanvragen via de TVL. 

Time-out arrangement (TOA)

Het kabinet komt met een Time-out arrangement, waardoor je je bedrijf in een soort winterslaap kunt brengen. Wanneer de situatie weer is verbeterd, kun je je bedrijf snel weer opstarten. Zo hoef je geen faillissement aan te vragen als je bedrijf zonder de coronacrisis gezond was geweest. Dit wordt uitgewerkt in de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA), die vanaf 1 januari 2021 van toepassing is. Je kunt je hier alvast op voorbereiden door alvast met je schuldeisers en aandeelhouders in overleg te gaan. Begin november wordt er meer bekend over deze regeling en de WHOA, dan wordt dit artikel aangevuld. 

Andere maatregelen

Er zijn een aantal kleinere aanpassingen bekend gemaakt op 27 oktober: 

  • Tegemoetkoming voor vrije theaterproducenten, ofwel niet-gesubsidieerd theater 

  • Tegemoetkoming voor sportverenigingen

  • Verlenging van de kredietregelingen KKC en de GO-C tot en met 30 juni 2021

  • Afspraken met detailhandel over naleving van de coronaregels

Vragen over maatregelen

Heb je vragen over de maatregelen, of wil je even sparren wat ze voor jou betekenen? Bel met MKB Servicedesk op 088-6520050 of stel je vraag via advies@mkbservicedesk.nl.

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen. Sinds 2017 werk ik bij MKBSD & content marketing bureau Agency No9 als content marketeer.