Je bedrijf veilig en verantwoord laten groeien. Hoe doe je dat?

13 juli 2021

Je bedrijf laten groeien. Dat wil bijna elke ondernemer. Er zijn vele manieren, maar hoe zorg je dat de groei veilig en verantwoord gebeurt?

Check gratis drie klanten op hun kredietwaardigheid

Verken de groeimogelijkheden

Er zijn meerdere redenen om te groeien. Aan jou te bepalen wat je onder succesvolle groei verstaat. Als je weet welke doelen je wilt bereiken met je bedrijf, dan is het tijd om enkele groeimogelijkheden te onderzoeken. Denk daarbij aan: 

  • Bestaande klanten beter benutten

  • Je markt verbreden of juist versmallen (specialiseren)

  • Dwarsverbindingen maken met andere sectoren

  • Goed kijken wat er in de markt gebeurt en daarop inspelen

  • Slimme (online)marketing opzetten

Wat je ook van plan bent, deel het met anderen. Bespreek je ideeën met medewerkers en collega-ondernemers. Ze denken graag met je mee en het voorkomt tunnelvisie. Natuurlijk moet de aanpak passen bij jouw manier van werken. Kopieer daarom ook nooit klakkeloos de groeistrategie van een ander. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Elk bedrijf is anders. Zeker bij jonge bedrijven zie je dat het type ondernemer bepalend is voor werkwijze van het bedrijf. Blijf jezelf trouw.  

Download:
Betaalzekerheid maakt ondernemen wel zo prettig

Schrijf een groeiplan

Ben je eenmaal enthousiast over een bepaald plan? Dan is het menselijk dat je de neiging hebt overhaast te werk te gaan. Maar dat is wel een valkuil. Maak altijd een groeiplan. De toekomst kun je niet voorspellen, maar je kunt wel aannames doen en bedenken wat hiervan de gevolgen zijn. Wat zijn de kansen en de risico’s die je op je af roept en hoe kun je erop inspelen?

Op een enkele uitzondering na is voor elk groeiplan wel een investering nodig. Misschien moet je nieuwe machines of software aanschaffen. Misschien heb je extra mensen nodig of meer bedrijfsruimte. Misschien moet je adverteren en een nieuwe website laten maken. De vraag is of je daarvoor eigen geld hebt of dat je een financiering nodig hebt. Zit er mogelijk rek in je werkkapitaal? Pas wel op dat je niet krap komt te zitten in je cash geld. Dan komt je bestaande business onder druk te staan. 

Grip op financiering van groei

Als je inzicht hebt in de cijfers, heb je meer grip op je bedrijf. Zeker als je bedrijf groeit en er meer geld in omgaat. Het is belangrijk dat je de financiële kant strak organiseert. Worden facturen op tijd betaald? Zo niet, onderneem dan direct actie. Te laat betaalde facturen is valkuil nummer 1 voor ondernemers in het mkb.

Veel ondernemers willen niet wakker liggen omdat ze bang zijn dat mogelijk (grote) facturen niet worden betaald. Ze vinden ondernemen leuk maar willen zich wel kunnen focussen op de hoofdzaak. Een kredietverzekeraar helpt je daarbij. Zij geven je ‘betaalzekerheid’; dat onderneemt wel zo prettig. En zo zijn er meer voordelen van een kredietverzekering. De bank zal geneigd zijn sneller krediet toe te kennen als je de betaling van jouw openstaande facturen afgedekt hebt.