Leasefiets 2020: de kosten voor jou als werkgever

Stimuleer fietsen onder je werknemers

27 juli 2020

Sinds 1 januari 2020 is het veel gunstiger geworden voor jou als ondernemer om je medewerkers te voorzien van een (elektrische) leasefiets. Hoe werkt deze leasefietsregeling?

Fietsen jouw werknemers al naar kantoor? Naast de gezondheidsvoordelen is het goed voor het milieu en vermindert het de filedruk. Helaas zijn vooral elektrische fietsen erg aan de prijs, dit kan een drempel vormen voor je medewerkers. Gelukkig kun je met hulp van de Belastingdienst je medewerkers voordelig een fiets laten leasen in 2020.

Leasefiets 2020: Belastingdienst

Een goede e-bike kost al snel € 2.000 euro, een snelle speedbike al rond de € 3.500. Deze kun je natuurlijk als werkgever zelf aanschaffen, maar leasen is vaak een aantrekkelijke optie. Dit is te vergelijken met het leasen van auto’s voor je bedrijf. Die heb je meestal ook niet volledig in eigen beheer.

De werknemer hoeft dan maar 7% bijtelling te betalen, het maakt hierbij niet uit hoeveel hij of zij de fiets privé gebruikt. Een leasefiets via de werkgever is voor de meeste werknemers dus een aantrekkelijk alternatief.

Leasefiets 2020 voor de werkgever: hoe werkt het?

Maar hoe werkt dit voor jou als werkgever? 

  1. Allereerst kies je een fietsleasemaatschappij uit waar je medewerkers straks een fiets, e-bike of speed-pedelec kunnen uitzoeken.

  2. Vervolgens betaal je voor de fiets een vast leasebedrag per maand. Vaak zitten ook de kosten voor reparatie en onderhoud in dit bedrag inbegrepen. Het kan zijn dat er nog kosten voor accessoires bijkomen.

  3. Tot slot moet je beslissen of je deze kosten wilt doorberekenen aan je medewerkers, naast de bijtelling die ze moeten betalen.

Fiets leasen zakelijk: 2020

Er zijn twee manieren om je medewerkers deze bijtelling te laten betalen:

  • Door de bijtelling van het salaris af te trekken.

  • Door een maandelijkse bijdrage te laten betalen.

Je kunt er ook voor kiezen om de bijtelling van je medewerkers door het bedrijf te laten betalen. Dan hoeft de werknemer geen belasting te betalen.

Goed om te weten: de leasefiets komt niet op jouw balans te staan. De fiets blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.