NOW4: wat is er nieuw?

NOW4-loket opent 26 juli 2021

23 juli 2021

Vanaf 26 juli 2021 mag je de NOW4 aanvragen. Deze steunregeling voor het derde kwartaal van 2021 is de opvolger van de NOW3. Wat maakt de NOW4 anders dan NOW3? De verschillen op een rij.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

De NOW in het kort

De NOW is een tegemoetkoming voor werkgevers met personeel. Om banen te behouden voor je medewerkers (vaste en flexibele krachten) kun je een deel van de loonkosten vergoed krijgen. Met de vergoeding kun je lonen blijven doorbetalen. Aanvragen doe je via het UWV

Tekenen van economisch herstel

Ondernemers zijn positiever gestemd over de economie en er zijn tekenen van herstel. Toch is de economische onzekerheid nog niet voorbij. Veel bedrijven hebben nog tijd nodig om zich te herpakken, zodat ze straks weer op volle snelheid kunnen opereren. Vandaar dat de overheid met NOW4 komt, die loopt tot 30 september 2021.

Veranderingen NOW4

De NOW4 lijkt in grote lijnen op de NOW3-regeling. De grootste veranderingen zijn:

  • Maximaal op te geven omzetverlies is begrensd op 80% in plaats van 100%

  • Loonsomdatum is februari 2021

Het maximaal op te geven omzetverlies is begrensd op 80% omdat volgens de overheid niet meer te verwachten is dat de coronacrisis nog een volledig omzetverlies tot gevolg heeft. Dat betekent dat je maximaal 68% van de loonkosten vergoed kunt krijgen.

Voorheen was de maximale loonkostenvergoeding 85%, bij een omzetverlies van 100%. Omdat het maximale omzetverlies nu 80% is, valt de maximale loonkostenvergoeding lager uit.

Over NOW4

Een paar dingen om in gedachten te houden als je een NOW4 wilt aanvragen.

  • Je verwacht een omzetverlies van minstens 20% (je mag maximaal 80% opgeven)

  • Je krijgt maximaal 68% compensatie in de loonkosten

  • De tegemoetkoming wordt berekend over de loonsom van februari 2021

  • Deze loonsom mag daarna maximaal 10% gedaald zijn

NOW4 tegemoetkoming berekenen

Bereken eerst hoeveel omzetverlies je verwacht te hebben in het derde kwartaal van 2021. Je mag daarbij maximaal 80% omzetverlies opgeven, vanwege de omzetverliesbegrenzing in NOW4. Vervolgens neem je de loonsom van februari 2021. Stel dat je omzetverlies 80% zal zijn. Dan mag je daarvoor een tegemoetkoming aanvragen. In de praktijk zal dat maximaal 68% van de loonkosten zijn.

OmzetdalingHoogte NOW4
100%n.v.t.
80%68%
50%42,5%
40%34%
20%17%

NOW4 aanvragen

De NOW4-loonsteun kan aangevraagd worden via de website van het UWV. Het UWV noemt NOW4 de zesde aanvraagperiode. Uitbetalen gebeurt in 3 delen, waarvan de eerste ongeveer 2 tot 4 weken start nadat de aanvraag is goedgekeurd.

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.