TVL ondersteuning naar 100 procent

730 miljoen euro extra

12 maart 2021

In het tweede kwartaal van 2021 gaat de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) van 85 naar 100 procent. Het bedrag dat voor de TONK was gereserveerd, is verdubbeld naar 260 miljoen euro. Ondernemers die door de coronacrisis minder omzet draaien krijgen hiermee extra steun.

Tegemoetkoming Vaste Lasten uitgebreid

Het kabinet trekt nog eens 450 miljoen uit om ondernemers in zwaar weer te helpen. Hoewel het vaccineren op volle toeren draait en er daarmee licht in de tunnel is, zijn veel ondernemers door hun reserves heen. Het wordt steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. 

De hoogte van de TVL wordt bepaald door het omzetverlies en het vastelastenpercentage van de sector. Als je minstens 30 procent omzetverlies lijdt in hetzelfde kwartaal ten opzichte van vorig jaar, kun je aanspraak maken op de TVL. 

Het loket waar ondernemers zich kunnen aanmelden gaat half mei open.

Ook TONK verhoogd

Het kabinet trekt 130 miljoen euro extra uit voor de tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK). Daarmee is het bedrag verdubbeld naar 260 miljoen euro. Deze regeling is bedoeld voor iedereen vanaf 18 jaar die een aanzienlijk deel van hun inkomen verloren zijn, en waarbij andere maatregelen onvoldoende zijn om vaste lasten te betalen. Ook ondernemers als zzp'ers kunnen hier gebruik van maken. 

De TONK is sinds half maart aan te vragen via lokale woongemeenten. Bij sommige gemeenten werkt men nog aan aan de voorbereidingen. De TONK kan worden aangevraagd voor maximaal 6 maanden. Dat kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. 

Extra steunpakket van 730 miljoen euro

Met de nieuwe uitbreiding is in totaal 730 miljoen euro gemoeid. Naast extra geld voor de TVL en TONK, gaat 150 miljoen uit het pakket naar onderzoek en ontwikkeling in de automotive, luchtvaart en maritieme sector. Het MKB profiteert hier ook van volgens de Rijksoverheid.  

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.