Veelgestelde vragen over de NOW: aanvragen, uitbetalen en terugbetalen

Lees hier het antwoord op veelgestelde ondernemersvragen

21 april 2021

De NOW: als ondernemer heb je er vast wel van gehoord. Een mogelijkheid om geld van de overheid te krijgen bij omzetverlies door de coronacrisis. Hoewel deze regeling begin 2020 in het leven werd geroepen, zijn er nog veel vragen. De meestgestelde vragen zetten we op een rij.

Wat is de NOW

NOW staat voor Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Een regeling die de overheid in het leven heeft geroepen voor ondernemers die door de coronacrisis met omzetverlies te maken hebben. Ze willen hiermee dat zoveel mogelijk banen blijven bestaan.

Hoe vraag je hem aan?

Heb jij te maken met omzetverlies, heb je werknemers van wie je het loon moet doorbetalen en wil je de NOW aanvragen? Dan doe je dat over een bepaalde periode en moet je aan een aantal eisen voldoen. Per aanvraag kijken ze naar:

 • Het percentage omzetverlies

 • Periode omzetverlies

 • Bovengrens loon per werknemer

 • Referentiemaand van de loonsom

Hier vind je een overzicht van de aanvraagperiodes, aan welke eisen en/of criteria je moet voldoen en hoeveel procent de maximale tegemoetkoming is.

Wat is er gewijzigd in de NOW?

In oktober 2020 trad de NOW3 in werking. Deze ‘nieuwe’ NOW bestaat uit 3 tijdvakken van 3 maanden, tot juli 2021. Als ondernemer kun je nog steeds een groot deel van je loonkosten vergoed krijgen, als je een omzetverlies verwacht van 30% of meer (per 1 april 2021, daarvoor was het 20%) De grootste wijzigingen in de NOW-3:

 • Nieuwe tijdvakken

 • Meerdere aanvraagperiodes

 • Minimaal (verwacht) omzetverlies van ten minste 20% (vanaf april 2021)

 • Hoogte subsidie: maximale vergoeding van de loonsom is 85%

 • Loonsom: deze mag maximaal 10% dalen, zonder gevolgen

 • Inspanningsverplichting: bellen met UWV telefoon NOW over evt. ontwikkeling en/of scholing. Niet gebeld? Dan krijg je 5% minder subsidiebedrag. 

 • Voorschot: van 80% in 2 termijnen, naar 80% in 3 termijnen. 

Wanneer wordt de NOW uitbetaald?

Dat ligt eraan wanneer je hem hebt aangevraagd. Het streven is dat ze 2 tot 4 weken na je goedgekeurde aanvraag beginnen met de betalingen. Dan moet je aanvraag wel volledig zijn. Hebben ze meer informatie nodig? Dan duurt het langer. 

Je vraagt de NOW voor een bepaald tijdvak aan. Hier vind je een overzicht van de verschillende aanvraagperiodes. Heb je de tegemoetkoming aangevraagd? Dan krijg je eerst een voorschot. Na afloop van de periode waarover je de NOW hebt aangevraagd en je werkelijke omzetverlies bekend is, berekent het UWV de definitieve bedrag. Je moet elke periode een nieuwe aanvraag doen om in aanmerking te komen voor de NOW. Heb je de aanvraag gedaan? Dan betaalt het UWV de tegemoetkoming 3 keer in een periode van 3 maanden. 

Moet je de NOW terugbetalen?

In sommige gevallen wel. Bijvoorbeeld omdat je je omzetverlies verkeerd hebt ingeschat, er een fout in je berekening is geslopen of je met bijzonder loon, bonussen of gratificaties hebt gewerkt. Je moet dan een deel van je voorschot, of in extreme gevallen alles, terug betalen. 

Wat als ik meer omzetverlies heb dan ik van tevoren dacht?

Heb je meer omzetverlies dan je in eerste instantie dacht? Dan kan het zijn dat je te weinig NOW hebt gekregen. Je krijgt dan een nabetaling, tenzij je loonsom lager is geworden of je een aanvraag voor bedrijfseconomisch ontslag hebt gedaan. 

Hoe en wanneer moet je de NOW terug betalen?

Heb je teveel NOW gekregen? Dan moet je het voorschot (gedeeltelijk) terugbetalen. Dit hoeft gelukkig niet in één keer. Je kunt een betalingsregeling afspreken met het UWV. Je mag dan maandelijks een bedrag terugbetalen. Zo’n betalingsregeling kun je pas treffen op het moment dat je een beslissing hebt gekregen op de aanvraag van de definitieve berekening. Heb jij na het lezen van het artikel nog andere vragen? Bekijk dan een van de volgende pagina’s: