Kan ik via internet veilig een lening afsluiten?

Kan ik via internet veilig een lening afsluiten?

22 maart 2020

Heb jij geld nodig en ben je op zoek naar een alternatief voor je huidige lening? Daarvoor kun je al lang niet meer alleen bij de bank terecht. Ook online kun je in een paar klikken een krediet afsluiten. Hoe werkt dat eigenlijk? Is online kredietverlening ook echt betrouwbaar?

Whitepaper Slimme factuurverwerking

Online zijn veel aanbieders te vinden van kredieten, zoals Freo, Directa en Defam. Je tikt ‘geld lenen’ in je zoekmachine en daar zijn ze al. Vaak goedkoper dan de bank en regelmatig stellen ze minder eisen. Zo hoef je als ondernemer niet altijd al drie jaar actief te zijn, en soms is zelfs een BKR-notering geen probleem. Maar dit zijn consumptieve kredieten die dus niet gericht zijn op de ondernemer. Je leent dus voor een privé-aankoop, zoals een auto, een verbouwing of de restschuld van je woning.

Niet alle aanbieders zijn bonafide. Check daarom altijd of de kredietverlener een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en of er geen waarschuwingen over deze partij online staan. Vraag vooral ook ervaringen van andere mensen op voordat je een krediet afsluit. 

Zakelijk krediet - Spotcap

Financiële instellingen hebben ook de zakelijke markt ontdekt. Eén daarvan is het bedrijf Spotcap. Het bedrijf wil bedrijven een eenvoudige toegang bieden tot het lenen van geld om de continuïteit van het bedrijf vast te houden en het bedrijf te laten groeien. Je kunt bij Spotcap terecht voor een lening van €10.000 tot €350.000. Deze kun je afsluiten als  je bedrijf minimaal 24 maanden bestaat en je een bruto jaaromzet hebt van tenminste €300.000. Spotcap is er zowel voor zzp’ers als voor kleine ondernemers. 

Waar kan ik nog meer terecht voor een zakelijk krediet?

Je kunt natuurlijk terecht bij je eigen huisbank. Tijdens de crisisjaren zijn deze banken minder gemakkelijk geworden met het verstrekken van leningen, maar in betere economische tijden krijgen ook zij weer meer mogelijkheden. Ze lenen namelijk liever geld uit aan bedrijven die een groei doorgemaakt hebben in de afgelopen jaren. Maar er zijn nog meer bedrijven waar je aan kunt kloppen. Een paar kredietverstrekkers noemen we:

    •    Qredits

    •    New10

    •    BridgeFund

    •    OPR-bedrijfskrediet

Wat is er mogelijk?

Je kunt bijvoorbeeld een microkrediet (max. 250.000 euro) aanvragen via een kredietverstrekker. Online vul je een aanvraag in en upload je een aantal documenten. De kredietverstrekker kijkt dan of ze je aanvraag in behandeling kunnen nemen en je krijgt een intake, screening en beoordeling. Als

alles goed wordt bevonden, krijg je een zakelijke lening, en eventueel ook nog coaching als ondernemer. De toetsing kan tegenwoordig zeer snel.

Wat zijn de alternatieven?

Ga je niet voor een bedrijfskrediet, maar heb je wel extra geld nodig? Er zijn een aantal alternatieven waar we graag meer over willen vertellen.

Crowdfunding 

Je vindt online diverse platformen voor crowdfunding, ofwel financiering van diverse kleine particuliere investeerders. Het gaat bijvoorbeeld om initiatieven als geldvoorelkaar.nl en oneplanetcrowd.com. Symbid en leapfunder zijn goede platformen voor starters. Vooral bedrijven met een duurzame of sociale doelstelling of een duidelijke functie in een buurt of wijk kunnen vaak goed geld uit de crowd halen.

Investeerder 

Niet elke zakelijke kredietbehoefte is een ‘crowdpleaser’. Soms werk je liever met één particuliere investeerder. Die vind je bijvoorbeeld op investormatch.nl. Samen maak je afspraken over de voorwaarden van het krediet.

Factoring 

Soms heb je niet per se een lening nodig, maar wil je dat je facturen meteen worden betaald. Dat kan via factoring, bijvoorbeeld met Trefi Finance of freelance factoring voor kleine ondernemers. Je facturen worden dan binnen een paar dagen voldaan. Natuurlijk houdt de factoringsaanbieder daar een percentage op in, hoeveel is afhankelijk van het debiteurenrisico.

Auteur

Marlou Visser