Online kredietverlening, is het wat?

Kan ik via internet veilig een lening afsluiten?
Heb jij geld nodig en ben je op zoek naar een lening? Daarvoor kun je al lang niet meer alleen bij de bank terecht. Ook online kun je in een paar klikken een krediet afsluiten. Hoe werkt dat eigenlijk? Is online kredietverlening betrouwbaar?
30 procent kosten besparen?
Klik hier
Check hoe dat kan!
Lees verder
Online zijn veel aanbieders te vinden van kredieten, zoals freo, directa en defam. Je tikt ‘geld lenen’ in in je zoekmachine en daar zijn ze al. Vaak goedkoper dan de bank en regelmatig stellen ze minder eisen. Zo hoef je als ondernemer niet altijd al drie jaar actief te zijn, en soms is zelfs een BKR-notering geen probleem. Maar dit zijn consumptieve kredieten die je kunt afsluiten. Je leent dus voor een privé-aankoop, zoals een auto, een verbouwing of de restschuld van je woning.
 
Niet al deze aanbieders zijn bonafide. Check daarom altijd of de kredietverlener een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en of er geen waarschuwingen over deze partij online staan.
 

Zakelijk krediet

Sinds 2014 is er ook een online kredietverstrekker in Nederland actief waar je een zakelijke lening kunt afsluiten: Spotcap. Een initiatief van de Duitse internetaanbieder Rocket Internet en Amerikaanse durfinvesteerders, waar je een kortlopende lening van €10.000 tot €250.000 kunt afsluiten als je bedrijf minimaal 24 maanden bestaat en je een bruto jaaromzet hebt van tenminste €200.000. De maximale looptijd van de lening bedraagt 15 maanden met de mogelijkheid een tussentijdse hertoetsing aan te vragen vanaf de 4e maand. 
 
Spotcap is er zowel voor zzp’ers als voor kleine ondernemers. Je betaalt maandelijks rente en een afsluitprovisie van 2 procent van de som die je leent. De rente die je betaalt, is minimaal 6 procent op jaarbasis.
 
Om een lening te verstrekken, analyseert Spotcap met een eigen softwareprogramma de gegevens op je zakelijke bankrekening en er wordt gekeken naar persoonlijke of zakelijke kredietregistratie. Binnen 24 uur weet je of je de lening krijgt. Spotcap is erkend door de AFM.
 

Grotere lening

Voor grotere leningen met een langere aflostijd heeft Rocket Internet ook Zencap op de Nederlandse markt gebracht  (inmiddels overgenomen door Funding Circle). Dit is een soort marktplaats voor investeerders en mkb-ondernemers die krediet nodig hebben. Zencap is voor leningen tussen 10.000 en 250.000 euro, met een aflostijd van 6 maanden tot 5 jaar.
 
Zencap is voor Nederlandse bedrijven die al minimaal twee jaar een omzet van meer dan 100.000 euro draaien. De solvabiliteitsratio moet tenminste 5 tot 10 procent zijn. Zencap bekijkt de jaarrekening om te beoordelen of de kredietaanvraag aan de investeerders wordt voorgelegd. Het project blijft dan drie weken op de website staan. De rente is afhankelijk van je kredietwaardigheid, je betaalt 2 procent bemiddelingskosten. Bijzonder aan deze vorm van financiering is dat je kosteloos eerder mag aflossen.
 

Alternatieven

Online kredietverstrekking is maar één vorm van alternatieve financiering voor het mkb. Je kunt online op verschillende manieren aan geld voor je bedrijf komen.
 
  • Microkrediet Je kunt bijvoorbeeld een microkrediet (max. 250.000 euro) aanvragen via Qredits. Online vul je een aanvraag in en upload je een aantal documenten. Qredits kijkt dan of ze je aanvraag in behandeling kunnen nemen en je krijgt een intake, screening en beoordeling. Als alles goed wordt bevonden, krijg je een zakelijke lening, en eventueel ook coaching als ondernemer.
  • Crowdfunding Je vindt online diverse platformen voor crowdfunding, ofwel financiering van diverse kleine particuliere investeerders. Op een platform als geldvoorelkaar.nl, oneplanetcrowd.com voor duurzame projecten of kapitaalopmaat.nl kun je je project presenteren. Symbid en leapfunder zijn goede platformen voor starters. Vooral bedrijven met een duurzame of sociale doelstelling of een duidelijke functie in een buurt of wijk kunnen vaak goed geld uit de crowd halen.
  • Investeerder Niet elke zakelijke kredietbehoefte is een ‘crowdpleaser’. Soms werk je liever met één particuliere investeerder. Die vind je bijvoorbeeld op investeringsplein.nl en investormatch.nl. Samen maak je afspraken over de voorwaarden van het krediet.
  • Factoring Soms heb je niet per se een lening nodig, maar wil je dat je facturen meteen worden betaald. Dat kan via factoring, bijvoorbeeld met Trefi Finance of freelance factoring voor kleine ondernemers. Je facturen worden dan binnen een paar dagen voldaan. Natuurlijk houdt de factoringsaanbieder daar een percentage op in, hoeveel is afhankelijk van het debiteurenrisico.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten