"Alternatieve financiers beter zichtbaar maken"

Te weinig concurrentie? | Reactie Roeland van Dijk
Er zijn niet genoeg betaalbare opties voor ondernemers om hun bedrijf extern te financieren. Volgens een studie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is er te weinig concurrentie. Maar er komen toch steeds meer alternatieven op de markt? Ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Hoe zit dat precies? Specialist Roeland van Dijk geeft antwoord.
Financier innovatie
Klik hier
Lees het gratis whitepaper
Meer info
Combineer financieringsvormen
Klik hier
Lees het whitepaper Gestapeld financieren
Meer info

Te weinig concurrentie

Het ACM concludeert dat de Nederlandse banken, met name de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank, onvoldoende concurreren op de prijs van leningen aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb). De grootbanken bezitten nog altijd een monopolie als het aankomt op zakelijke leningen en kredieten. Uit de studie van ACM blijkt dat er geen andere partijen actief die op grote schaal leningen en kredieten verstrekken aan het mkb. Veel mkb’ers zijn voor hun bedrijfsvoering afhankelijk van externe financiering. Een gebrek aan concurrentie kan volgens de ACM leiden tot hogere financieringskosten voor het mkb, slechtere dienstverlening van banken en minder innovatie.
 

Alternatieven beter vindbaar maken

Inmiddels zijn er tal van alternatieven op de markt. Denk aan crowdfunding, microkrediet, factoring, kredietunies, regionale fondsen, kredietverzekeringen, et cetera. “Er zijn nog altijd te weinig aanbieders die het mkb goed kunnen financieren”, weet Roeland van Dijk, specialist financiering van Dutch Network Group. “Kredietunies staan nog in de kinderschoenen. Van de crowdfunders doen met name Zencap, geldvoorelkaar en Symbid het goed, maar moeten ook nog verder groeien. Dit soort opties moeten wel bij je bedrijf passen. Ook zijn er genoeg regionale en nationale fondsen die geschikt zijn voor het mkb, maar de meeste ondernemers kennen ze niet.”
 

Totaaloverzicht

“Alternatieve vormen van financiering moeten vooral beter zichtbaar worden.” Van Dijk pleit voor een marktplaats waarop alle relevante financieringsvormen voor het mkb helder en overzichtelijk gepresenteerd worden. “De ondernemer mist vooral overzicht en duiding van de verschillende financieringsvormen”, meent van Dijk. “De KvK roept bijvoorbeeld alleen dat crowdfunding een optie is voor ondernemers. Maar welke vorm van crowdfunding dan? Bij welk platform moet je zijn en hoe werkt het? Dat soort informatie ontbreekt vaak. Er is een totaaloverzicht nodig.”
 

Nodig voor groei mkb

In een eerder verschenen onderzoek van het McKinsey (2014) kwamen al vijf verbeterpunten naar voren voor de financieringsmarkt en de groei van het mkb in Nederland:
 1. Betere (kwantitatieve) informatie over het kleinbedrijf
  Uitbreiding van de norm ‘Standard Business Reporting’ (SBR) tot een bredere data standaard voor het mkb, met meer data die relevant is voor de beoordeling van de kredietwaardigheid van een onderneming, zoals kredietgegevens.
 2. Grotere beschikbaarheid vreemd vermogen voor het kleinbedrijf
  Vergroot het aantal aanbieders van vreemd vermogen aan het kleinbedrijf, zowel banken als alternatieve kredietverstrekkers (bijvoorbeeld online ‘marktplaatsen’).
 3. Grotere beschikbaarheid eigen vermogen voor het kleinbedrijf
  Organiseer een pilot voor een fonds voor achtergestelde leningen en /of fiscale stimulans overheid.
 4. Uitbreiding ondernemersvaardigheden
  Verbeter het aanbod van ontwikkelingsmogelijkheden in groeivaardigheden voor ondernemers.
 5. Overig
  Onderzoek de mogelijkheden om regelingen aan te passen die het kleinbedrijf onevenredig belemmeren om te groeien.
(Bron: Het Kleinbedrijf. Grote motor van Nederland - McKinsey in opdracht van Ministerie van Ministerie van Economische Zaken)
 

7 financieringsvormen voor innovatie

Van leningen en kredieten tot crowdfunding en microfinanciering
Als je innovatief bezig bent of een vernieuwend plan hebt, kun je op zoek gaan naar geld om dit te bekostigen. Financieren dus. Wat zijn goede...

Geld nodig? Innovatie opent deuren

Mik op vernieuwing: ontvang subsidies en krediet
Bij innovatie denken de meeste mensen direct aan Apple, Philips, Tesla of andere grote technisch vooruitstrevende bedrijven. Maar ook slager Henk om...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten