Heb ik een financieel adviseur nodig?

De voor- en nadelen van financieel advies

02 april 2020

Bij ondernemen komt van alles kijken. Je krijgt te maken met verschillende belastingen, administratieve verplichtingen, regelingen en voordelen. Gelukkig kun je hulp inhuren om je hiermee te helpen. Maar een financieel adviseur, heb je dat als mkb-ondernemer eigenlijk wel nodig?

Personeelmet perspectief

Het lijkt misschien overbodig, een financieel adviseur. Zeker als je al met een boekhouder, belastingconsulent of accountant werkt. De verschillen:

  • Een boekhouder helpt je met het bijhouden van je boekhouding en het doen van belastingaangifte. Boekhouder is geen beschermd beroep. Er zijn wel allerlei opleidingen voor, maar iedereen mag zich boekhouder noemen. Hoewel er natuurlijk een groot kwaliteitsverschil onder boekhouders is, kun je er niet zomaar van uitgaan dat een boekhouder alle gunstige fiscale regelingen voor je kent.

  • Een belastingconsulent heeft bij de Belastingdienst aangegeven dat hij of zij aangifte doet namens andere ondernemers. Ook dit is geen beschermd beroep. Als je samenwerkt met een belastingconsulent, vraag dan naar zijn of haar opleiding en ervaring. Waarschijnlijk kan je consulent prima aangifte voor je doen, maar of hij alle regels kent om jouw aanslag zo laag mogelijk te maken, is niet zeker.

  • Een AA-accountant (Accountant-Administratieconsulent) werkt doorgaans voor het midden- en kleinbedrijf. Accountant is een beschermd beroep. Hij of zij moet een hbo- of academische opleiding hebben en praktijkstages hebben gelopen. Ook moet een accountant zich regelmatig laten bijscholen. Accountants hebben het recht je boekhouding goed te keuren. Vanaf 50 man personeel of een jaaromzet van meer dan 8,8 miljoen euro is een accountant daarom verplicht. Ook kan de bank je om een accountantsverklaring vragen. Een accountant is doorgaans een stuk duurder dan een boekhouder. Hij houdt de administratie bij en maakt en controleert de jaarrekening. Ook zou een AA-accountant je wel van enig financieel advies moeten kunnen voorzien.

  • Een RA (Register-Accountant) heeft een academische opleiding en een driejarige praktijkstage doorlopen. Hij of zij werkt doorgaans voor grote bedrijven. De voornaamste taken zijn het controleren van de cijfers en financiële verslaglegging. Van een registeraccountant mag je zeker goed advies verwachten.

  • Een fiscalist of belastingadviseur is gespecialiseerd in belastingen. Meestal heeft hij of zij een juridische achtergrond, maar het is geen beschermd beroep. De titel Federatie Belastingadviseur (FB, achter de naam) is wel beschermd. Controleer of de fiscalist lid is van de De Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs, De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs of het Nederlands College van Belastingadviseurs. Een fiscalist kan met een helikopterview naar je bedrijf kijken om te zien of ergens fiscale voordelen zijn te behalen. Hij of zij werkt meestal nauw samen met je boekhouder of accountant.

  • Een financieel adviseur, ook geen beschermde titel, helpt je je financiële doelen te bereiken. Hij kijkt breder naar je financiën dan alleen naar de belastingen. Hij kan je bijvoorbeeld ook helpen met goedkopere verzekeringen of goedkoper bankieren. Meestal hebben financieel adviseurs een specialisatie. Op dit gebied kunnen ze je helpen geld te besparen.

Wees kritisch

Alle soorten adviseurs kosten je geld, al beweren ze natuurlijk allemaal dat ze je meer geld opleveren. Toch blijft het goed kritisch te kijken naar wie je inhuurt en waarvoor. Doet jouw boekhouder of belastingconsulent niets anders dan jouw jaaraangifte? Misschien kun je dit ook zelf, met behulp van een goed boekhoudprogramma. Voorziet je accountant je niet van advies en zou je dit wel willen? Vraag hier dan om of kijk of een ander je beter kan helpen.

Hoe complexer jouw organisatie is, des te eerder je een goede adviseur nodig hebt. Als jij een zzp’er bent met een paar opdrachtgevers, kun je je boekhouding en belastingaangifte waarschijnlijk best zelf. Je kunt je administratie ook zelf bijhouden en alleen laten controleren door een boekhouder of belastingconsulent.

Heb je een middelgrote organisatie met verschillende personeelsleden, dan is de kans aanzienlijk dat je niet alle regels en uitzonderingen kent die op jou van toepassing zijn. Het Nederlands belastingstelsel is namelijk nogal complex. Dan is het heel zinvol om professioneel advies in te winnen.

No cure, no pay

Veel financieel adviseurs werken bovendien op no-cure-no-pay basis. Recura is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het terugvragen van teveel betaalde sociale premies, bijvoorbeeld omdat je een oudere hebt aangenomen of iemand die uit een uitkeringssituatie kwam. Pas als blijkt dat jij geld terug kunt krijgen van de fiscus, betaal je hiervan een deel aan de adviseur.

Er zijn ook bijvoorbeeld experts die je kunnen helpen goedkopere verzekeringen af te sluiten. Ook hier veranderen de voorwaarden en de premies regelmatig. Vooral als je al jaren bij dezelfde aanbieders zit, kan het heel voordelig zijn hier eens naar te kijken.

Nadelen

Je wint uren in van een adviseur, dat kost je uiteindelijk natuurlijk geld. Als je een adviseur op no-cure-no-pay basis inhuurt, lever je een deel van je winst in. Je kunt je ook zelf verdiepen in alle regelingen die voor jou voordeel kunnen opleveren. Op deze website, en overheidswebsites als belastingdienst.nl en ondernemersplein.nl vind je heel veel informatie. Maar er zijn veel regels en uitzonderingen en ze veranderen bovendien ook nog eens regelmatig. Bedenk je dus goed of het wel voordelig is dat jij hier tijd insteekt of dat je beter kunt betalen voor een expert.

Ben je bang dat een adviseur je slecht advies geeft omdat hij of zij eigenlijk ook werkt voor een aanbieder van financiële producten? Dat is niet nodig. Sinds 2013 geldt het provisieverbod. Tussenpersonen mogen geen provisie meer krijgen als ze jou van advies voorzien. Dat betekent dat ze volledig voor jou werken en niet voor een bank of verzekeraar. Dat kost wat, maar je bent wel verzekerd van onafhankelijk advies.

Auteur

Marlou Visser