'Brandstof voor groeibedrijven'

Interview met Vera van Kesteren, Voordegroei

24 mei 2019

Waarom je geld op een spaarrekening laten staan tegen 0,5 procent? Door te investeren in de juiste mkb-bedrijven kun je veel meer rendement behalen en tegelijkertijd ondernemers helpen hun groeiambities waar te maken. Dat is het idee achter financieringsplatform Voordegroei. Een interview met mede-oprichter Vera van Kesteren.

Naam: Vera van Kesteren

Functie: Managing partner, mede-oprichter

Bedrijf: Voordegroei

Product/dienst: Crowdfunding (leningen)

Gat in de markt

“300 miljard euro aan spaargeld in Nederland staat stil”, weet Vera van Kesteren. Daarom besloot ze, samen met Bart Vemer en Ivo Feeke, een nieuw crowdfundingplatform op te richten: Voordegroei. “Wij komen vanuit de beleggingswereld: de wereld van private banking en vermogensbeheer. We zagen nieuwe kansen in deze markt. Veel beleggers zijn op zoek naar rendement, maar hebben geen toegang tot het midden-en kleinbedrijf. Wij geven particuliere beleggers nu de mogelijkheid te investeren in goed gescreende mkb-bedrijven.”

Groeiplannen waarmaken

Via Voordegroei zijn inmiddels al plannen van drie groeibedrijven gefinancierd en er staan enkele nieuwe projecten op de website. “Waar we veel energie van krijgen is bedrijven helpen die volgende stap te zetten en groeiplannen waar te maken. Ik vind het fantastisch om met ondernemers te praten. Het zijn allemaal bevlogen vakmensen met passie voor hun vak ”, merkt Van Kesteren. “Maar ze hebben vaak minder kennis van financiering. Daar kunnen wij dan bij helpen. Wij voorzien in de noodzakelijke brandstof voor groei.”

Geld + ambassadeurs

Volgens Van Kesteren is crowdfunding ‘een heel interessante vorm van financiering’. “Je krijgt namelijk niet alleen het benodigde geld bij een geslaagde crowdfundingcampagne, maar je hebt er direct een aantal ambassadeurs bij van je bedrijf. Investeerders worden enthousiast over de plannen en gaan dat delen.”

Genoeg kapitaal

De markt van financiering is al flink aan het veranderen. Veel grote bedrijven passeren banken al bij hun zoektocht naar geld. Toch stoppen veel middelgrote en kleine bedrijven na een ‘nee’ van de bank al met zoeken naar financiering voor hun groeiplannen. “Zonde”, vindt Van Kesteren. “Er staat genoeg kapitaal te wachten.”

“We werken samen met veel oud-bankiers en financieel specialisten die het financieringsvak van A tot Z kennen. Zij helpen ondernemers met het verkrijgen van de juiste financiering.”

Toch krijg je ook niet zomaar geld via Voordegroei. “Onze kredietanalyse voor bedrijven is wel heel nauwkeurig. Wat dat betreft doen we niet onder voor een bank. We willen investeerders alleen koppelen aan bedrijven die echt kunnen groeien en naar verwachting het geleende geld terug zullen betalen. Qua snelheid en flexibiliteit scoren we natuurlijk wel weer beter dan banken”, weet Van Kesteren. “Ook kijken we bij onze analyses niet alleen naar het verleden, maar focussen we ons meer op de toekomst - de haalbaarheid van de plannen.”

Netwerk van beleggers

Voordegroei maakt inmiddels door heel Nederland beleggers warm om te investeren in groeibedrijven. “Naast particuliere beleggers zijn er ook veel professionele partijen die een uitbreiding zoeken voor hun beleggingsmix. De aantrekkelijke verhouding tussen risico en rendement speelt voor hun hierbij een belangrijke rol. Bij ons is de rente meestal tussen de 6 en 8 procent per jaar.” Investeerders kunnen via Voordegroei.nl kosteloos een account aanmaken en  alle proposities en gegevens van bedrijven inzien.

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering kunnen op de website van Voordegroei een quickscan doen, waarbij je enkele gegevens invult en op basis daarvan al kunt zien of je in aanmerking komt voor groeifinanciering. Vervolgens vindt er een grondige financiële analyse plaats en wordt er gesproken met de ondernemer. “Geen enkele financiering komt op de site voordat we bij het bedrijf op bezoek zijn geweest. Sinds we gestart zijn hebben we al meer dan 60 aanvragen gehad”, weet van Kesteren. “Dat is boven verwachting. We verwachten snel nog veel meer groeibedrijven te koppelen aan personen die hun vermogen willen laten groeien.”

Auteur

Raphael Klees