Een veilige werkplek, ook voor oudere werknemers

Gebruik de checklist
Sta je als ondernemer wel eens stil bij de veiligheid van oudere werknemers? Of zij snel kunnen wegkomen bij een ongeval bijvoorbeeld.
Is jouw kantoor veilig?
Klik hier
Lees meer in ons dossier
Lees verder
We werken steeds langer door en als gevolg daarvan zien we op de Nederlandse werkvloeren steeds meer grijze haren. Sinds 2003 is de beroepsbevolking volgens het CBS maar liefst 2,5 jaar ouder geworden. Zo is de gemiddelde werknemer tegenwoordig bijna 42 jaar. Oudere werknemers nemen een schat aan kennis en ervaring mee en die aspecten zijn belangrijk voor elk bedrijf. Maar als de leeftijd op kantoor omhoog gaat, zorgt dat ook voor nieuwe uitdagingen als het gaat om veiligheid. Wat bijvoorbeeld te denken van:
 
  • De toegankelijkheid van de kantoorverdiepingen
  • Het inrichten van ruimtes
  • De aanwezigheid van BHV’ers
  • De vraag of noodplannen nog efficiënt zijn
 
Zaken waar een gemiddelde ondernemer niet dagelijks bij stilstaat. Beveiliger Securitas riep een aantal jaar geleden nog dat veel bedrijven te weinig oog hebben voor de veiligheid van hun oudere werknemers. Toch zou het goed zijn om hier een keer bij stil te staan. Gebruik daarvoor dan deze checklist.
 
  1. Stel dat er brand uitbreekt, kunnen ook de oudere werknemers dan snel genoeg wegkomen via de (vaak smalle) brandtrap? Het kan geen kwaad dit eens te testen.
  2. Hoeveel meters moeten oudere werknemers lopen voordat ze bij de nooduitgang zijn? Het kan helpen deze groep mensen een andere werkplek te geven.
  3. Geen lift aanwezig in het bedrijfspand? Mogelijk zijn er oudere collega’s voor wie dagelijks de trap nemen steeds lastiger wordt. Die mensen zou je dan een plek op de begane grond kunnen geven.
  4. Met een evacuatiestoel kunnen mensen die minder goed ter been zijn toch snel worden geëvacueerd. Zijn er voldoende van deze evacuatiestoelen op kantoor aanwezig?
  5. Bij het ouder worden nemen ook de gezondheidsrisico’s iets toe. Heb ik nog wel voldoende bedrijfshulpverleners op kantoor?
  6. Zijn er oudere werknemers die (nog steeds) relatief zwaar werk moeten verrichten? Ga het eens na en praat hierover met de betrokkene. Mogelijk is er niks aan de hand en gaat de werknemer nog steeds fluitend naar zijn werk, maar het kan ook zijn dat de persoon in kwestie specifieke taken fysiek niet meer aankan.

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Dossiers

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten