Blockchain voor ondernemers

Meer dan Bitcoin

29 november 2017

Blockchain, je hebt de term vast al een keer horen vallen. Maar wist je dat het ook voor ondernemers veel kansen biedt? Bijvoorbeeld om beter samen te werken met partners.

Boek: Toptrends voor Ondernemers

Een blockchain is een gedistribueerde database die de waarde van data items bijhoudt. Het is letterlijk een keten van zogenaamde 'blocks' met informatie. 

Blocks bestaat uit twee delen: de blockheader en de daadwerkelijke inhoud. In de blockheader wordt vastgelegd wanneer en in welke volgorde de blocks zijn geregistreerd. Daarnaast wordt in de blockheader ook een verwijzing gemaakt naar de vorige block. Zo wordt de keten gevormd. Deze verwijzing wordt een hash genoemd.

Blockchain voor ondernemers

Een manier om blockchain te gebruiker als ondernemer is voor de administratie. Het is namelijk zo goed als onmogelijk om fraude te plegen. Dit aangezien alle aanpassingen in de blockchain moeten worden goedgekeurd door een meerderheid van het netwerk. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over het in de verkeerde handen vallen van gegevens. Waar nodig kun je deze versleutelen. Er zijn nog veel meer mogelijke toepassingen voor blockchain. Ga in je organisatie maar na wat voor werkzaamheden veel checkwerk nodig hebben. Dit zijn vaak tijdrovende bezigheden die uitermate geschikt zijn voor blockchain. In principe kunnen alle processen waarin bepaalde vormen van transacties plaatsvinden vervangen worden door blockchain. Het kost echter vrij veel tijd om een blockchain project op te zetten. Kleinere simpele problemen zijn dus niet zo geschikt.

Bitcoin

Een van de meest bekende voorbeelden van hoe blockchain kan worden ingezet is bitcoin. Alle transacties in Bitcoin worden opgeslagen in de blockchain en gecontroleerd door andere deelnemers. Er is dus geen centrale controle over de processen, het systeem houdt zichzelf in stand. Hierdoor is bijvoorbeeld ook geen bank nodig. Het systeem blijft draaien door zogenaamde miners. Deze mensen laten hun computers rekensommen uitvoeren waardoor een Bitcoin ontstaat. Het is een proces wat te vergelijken is met het drukken van briefgeld op papier. Het grote verschil is dat iedereen dit in principe kan doen. Bij elke Bitcoin transactie controleren verschillende miners of een transactie legaal is. Zij krijgen hier ook een bedrag in bitcoins voor. Het feit dat elke transactie gecheckt wordt door een miner ergens op de wereld, is het systeem goed bestand tegen fraude en ben je niet gebonden aan tijdzones. Betalingen worden zo transparanter, controleerbaarder en sneller.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.