Is jouw onderneming wel klaar voor de toekomst?

Zes op de tien maakt zich zorgen

03 november 2017

Als ondernemer heb je geen glazen bol. Toch kun je je voorbereiden op de toekomst, waarin vooral technologische veranderingen telkens weer nieuwe eisen aan je bedrijf zullen stellen.

Het is niet voor niks dat zo'n beetje elke mkb-expert hierover af en toe aan de bel trekt: de toekomst kan onduidelijk, onzeker of zelfs ronduit spannend zijn, maar juist de ondernemer die nu vooruit durft te kijken, kan er enorme kansen uit halen.

In zijn laatste boek TopTrends voor Ondernemers reikt Willem Overbosch misschien wel de beste vragen aan die elke ondernemer zich zou kunnen stellen over zijn toekomst. Zoals: wat zijn jouw extra kansen als je van traditioneel bedrijf verandert naar een platform-model?

Uit de MKB Barometer van oktober 2017 blijkt dat zes op de tien mkb-ondernemers (1-250 medewerkers) zich zorgen maken over hun toekomstbestendigheid. Een op de vier doet dat zelfs 'regelmatig' tot 'heel vaak'. 

Vragen die door hun hoofd spoken, zijn: 'Is mijn dienst of product dan nog relevant?', 'Is mijn bedrijf op een gezonde manier georganiseerd?' of 'Bestaat mijn doelgroep dan nog en heeft die dan voorkeuren waaraan ik kan voldoen?'. 

Op de vraag in de MKB Monitor hoe toekomstbestendig zij hun onderneming vinden, geeft 36,2% zichzelf een onvoldoende. Bijna 1 op de 5 (19%) geeft zichzelf het cijfer 1, daarmee de grootste groep.

Een 8 of hoger valt het vaakst in de sectoren zakelijke dienstverlening (26%), handel (16,8%) en industrie (12,5). Een 4 of lager valt het vaakst in de sectoren zakelijke dienstverlening (17,7%), landbouw en visserij (12,6%) en bouwnijverheid (10,4%).

Innoveren is uiteraard het sleutelwoord, maar wat? En hoe financier je innovatie? De MKB Monitor toont aan dat de helft van de mkb-ondernemers hiervoor het liefst bij elkaar te rade gaat. Iets meer dan 13% gaat sparren met een commercieel adviseur of deskundigen van brancheorganisaties (eveneens 13%).

Het vertrouwen in overheidsbegeleiding blijkt onder mkb-ondernemers erg laag. Nog  minder dan 1 op de 10 (9,1%) wendt zich met innovatievragen tot de Kamer van Koophandel of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.