Van start-up naar scale-up en door het miljoen in 3 jaar

Column Bob Koning | TWO-O

31 oktober 2017

Als ondernemer heb je het al druk genoeg. Op je eigen eiland gebeurt van alles en de wereld draait erom heen. Tijd om uit te zoomen en te kijken of je strategie nou echt werkt heb je niet, want je jonge en groeiende bedrijf heeft al je aandacht nodig. Dat is een fase die ik me nog goed kan herinneren toen ik nog niets afwist van een groeiprogramma voor ondernemers.

Boek: Toptrends voor Ondernemers

Ik ben Bob Koning, mede-eigenaar van het design- en productielabel TWO-O uit Amsterdam. Sinds twee jaar zitten wij met ons bedrijf in een groeiprogramma dat zich richt op de groei van onze onderneming en samen met andere ondernemers wordt georganiseerd.

Je kent het vast wel, dat je vaak tegen een probleem aanloopt maar je niet echt de juiste mensen om je heen hebt om mee te sparren. Dat je naar een hoger niveau wilt, maar eigenlijk zoekende bent naar de hoe. Je daarnaast ook wel eens tegen bepaalde situaties aanloopt terwijl dit voorkomen had kunnen worden als je het maar eerder wist. Veel ondernemers lopen in hun jacht naar groei en succes tegen dit soort vraagstukken aan. Dit is precies waar het Accelerator programma van EO (Entrepreneurs’ Organization) op inspeelt.

Het programma heeft ons beter naar ons bedrijf leren kijken en doen inzien dat 4 pijlers in je organisatie van groot belang zijn om te kunnen groeien als start-up. Mensen, strategie, executie en geld. Als je als ondernemer en bedrijf niet leert om deze pijlers continue te verbeteren, dan zal dit je groei gaan belemmeren. Tijdens de leerdagen in de vorm van kwartaalsessies doen wij enorm veel kennis op en kunnen we dit uiteindelijk ook in de praktijk uitvoeren. Daarmee zijn we hard gegroeid afgelopen jaren. Daarnaast wordt het programma voor en door ondernemers gerund en deel je enorm veel kennis en ervaringen met andere ondernemers die snappen wat voor problemen je allemaal tegenkomt op je reis naar de magische grens van een miljoen omzet. Je netwerk groeit enorm en leert veel van ervaren ondernemers die als coach optreden en zelf actief zijn in het Entrepreneurs’ Organization programma. Dit is een soort next level na het accelerator programma.

Het programma is gebaseerd op de theorie van de Rockefeller Habits en het boek van Verne Harnisch ‘Scaling Up’ vormt de basis. Omdat het programma niet commercieel is zorgen verschillende commissies ervoor dat er ieder jaar weer nieuwe ondernemers kunnen deelnemen. Zo draag ik dit jaar zorg voor de ‘member chair’ commissie en organiseer ik met deze commissie de zogenaamde ‘Test Drives’. Op deze avonden geven we ondernemers de kans het programma te leren kennen en te bekijken of het wat voor ze is en aansluit op hun behoefte. Veel ondernemers komen via via in aanraking met het programma maar ik zou het mooi vinden als ook andere ondernemers meer over dit programma te weten komen. Via kanalen zoals de MKB service desk bijvoorbeeld. Vandaar dat ik deze ervaring graag met jullie deel.

Meer weten over het programma? Kom dan naar de testdrives!