Hoe houd ik mijn winkel veilig?

De inrichting van je zaak is belangrijk!

02 april 2008

Je kunt veel dingen zelf doen om je onderneming veilig te houden. Denk daarbij ook eens aan een goede winkelinrichting en een duidelijk sleutel- en geldbeleid. Enkele nuttige tips vind je in dit artikel.

Door een goede winkelinrichting kan een open en lichte winkel ontstaan, waardoor je goed overzicht kunt houden en het een prettige omgeving is. Dit helpt tegen diefstal bijvoorbeeld omdat er weinig donkere hoekjes zijn. Het helpt bijvoorbeeld erg als je bij binnenkomst van een klant hem of haar vriendelijk groet. Dan weten de personen dat ze opgemerkt zijn. Dit zorgt dat winkeldieven minder snel hun slag zullen slaan. Hier volgen een paar adviezen die je kunt volgen om te zorgen dat de winkel goed ingericht is.

  • Zorg dat je vanaf de kassa op een overzichtelijke positie staat. Zorg dat je zicht hebt op zowel de ingang als op de rest van de winkel.

  • Verlies ook niet de eventuele uitstallingen buiten de winkel uit het oog. Je kunt bij uitstallingen ook lege monsters neerleggen, bijvoorbeeld lege dvd’s.

  • Belichting en verlichting is ook erg belangrijk. Zo creëer je een open sfeer en voelen mensen zich veiliger (of minder veilig als ze iets kwaads van plan zijn). Verlicht niet alleen de winkel maar ook de toegangsdeuren en de personeelsingang.

  • Laat duidelijk zien dat er camerabewaking is door bijvoorbeeld stickers op de deur.

  • Zorg dat er een ruimte in de winkel is, bijvoorbeeld het kantoor, waar u na een aanhouding met de verdachte kunt wachten op de politie. Belangrijk is dat deze ruimte vanuit de winkel niet te zien is om zo verdere onrust te voorkomen.

Sleutel- en geldbeleid

Er zijn diverse preventieve maatregelen te treffen. Belangrijk daarbij is ook manier waarop binnen het bedrijf met de sleutels omgegaan worden en hoe het geld vervoerd wordt. Nog meer tips, om ook hier proberen zo veilig mogelijk te werken.

Geef niet teveel personen/werknemers de code van de kluis of de alarmcode. Ideaal is als er steeds maximaal twee personen aanwezig zijn die hier kennis van hebben.

  • Gebruik sleutels die niet na te maken zijn. Het kost wat meer geld, maar dat zorgt wel voor een extra stukje veiligheid.

  • Zorg ervoor dat de kluissleutels - in ieder geval overdag - op een vaste plaats liggen. Eist een overvaller onder dreiging van geweld de sleutel, dan weet iedereen die te liggen.

  • Open en sluit de winkel altijd met z’n tweeën en ga niet op situaties af die je niet vertrouwt. Waarschuw in zo'n geval de politie. Controleer tevens of er niemand bij sluiting in de winkel is achter gebleven.

  • Wees alert op invallende duisternis. De meeste overvallen vinden plaats in de ‘donkere’ maanden, oftewel oktober tot en met maart.

Conclusie

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kom je soms toch in aanraking met criminaliteit. Zorg dus dat je goed verzekerd bent. Laat je daarvoor informeren door de MKB Servicedesk. Neem contact met ons via onderstaande knop, snel en efficiënt.