Waar let ik op bij het kiezen van webhosting?

05 december 2018 25 juni 2019

Iedereen die een website live wil zetten, komt de vraag tegen: welke webhosting kies ik? Wanneer je in Google webhosting intypt krijg je 20.300.000 resultaten. De ene aanbieding is nog uitgebreider dan de ander en ook in de prijs zit een enorm verschil. Kies je de eerste de beste, de goedkoopste of de meest uitgebreide? In dit artikel lees je welke 5 factoren van invloed zijn op de prijs en kwaliteit van webhosting. Zo maak jij straks de beste keuze voor jouw website.

1: Hoeveel dataverkeer heb je nodig?

Elke keer als iemand jouw website bezoekt, worden alle tekst, afbeeldingen en video’s die op het scherm van de gebruiker verschijnen, van de server naar zijn of haar computer gedownload. Die downloads, van de server naar de computer van de gebruiker, noemen we dataverkeer. Afhankelijk van welk hostingpakket je kiest, kan er een limiet zitten op de maandelijkse hoeveelheid dataverkeer. Je mag dan enkele tientallen GB’s aan dataverkeer verbruiken.

Wordt je website heel vaak bezocht en downloaden veel mensen dus bestanden van de server, dan betekent dat veel dataverkeer. Ook het soort bestanden dat je op de website aanbiedt is van invloed op het dataverkeer. Staat er voornamelijk tekst op, dan zijn dat kleinere bestanden dan wanneer je bezoekers veel grote foto’s of hoge kwaliteit video’s op je site bekijken. Grote bestanden betekent veel dataverkeer. Het kan dan voorkomen dat je de limiet overschrijdt.

Als je structureel over de limiet gaat, kunnen er extra kosten optreden. Bij een eenvoudige website is een klein limiet prima. Ben je van plan veel grote foto's te laten zien of zelf video's te hosten? Of zie je het gebeuren dat je al snel duizenden bezoekers per dag ontvangt? Kies dan voor een hogere limiet.

2: Hoeveel opslagruimte heb je?

Naast dataverkeer krijgt je bij webhosting pakketten de mogelijkheid om de hoeveelheid opslagruimte op de server te kiezen. Alle bestanden van je website worden namelijk opgeslagen op een harde schijf op de server van de webhoster. Hoeveel ruimte je nodig hebt, hangt helemaal af van wat je van plan bent met je website. Sla je teveel bestanden op de server op en is je ruimte vol, dan kan het zijn dat je er niets nieuws meer bij kunt zetten voor je iets weggegooid hebt.

Behalve de hoeveelheid opslagruimte, is ook het soort opslagmedium belangrijk. Een veel voorkomende term die je tegenkomt is 'SSD', een afkorting voor Solid State Drive. SSD heeft geen bewegende onderdelen en leest en schrijft daardoor veel sneller gegevens dan oudere opslagmedia. Als de bezoeker jouw website opvraagt, wordt die dus sneller geladen. Een snellere website is altijd beter, dat kan de extra kosten waard zijn. Tegenwoordig is SSD de norm voor dataopslag, let hierop bij het kiezen van webhosting.

Opslagruimte en dataverkeer zijn niet hetzelfde, maar staan ook niet helemaal los van elkaar. Heb je een eenvoudige WordPress site of blog? Dan heb je niet veel opslagruimte nodig én zal er niet snel veel dataverkeer zijn. Een klein pakket met bijvoorbeeld 1GB aan opslagruimte en een limiet van 20GB dataverkeer zal ruim voldoende zijn. Heb je een grote website of webshop met heel veel afbeeldingen en pagina’s? Dan heb je meer bestanden om op te slaan, maar zul je ook meer bezoekers trekken die die bestanden downloaden. Kies dan niet voor het kleinste pakket, maar ga voor een pakket met meer opslagruimte en een hogere limiet voor dataverkeer.

3: Waar ter wereld staat de server?

Op welke plek staat de server waar jouw website wordt gehost? Het lijkt weinig uit te maken van waar op aarde jouw website geladen wordt. Hij verschijnt toch wel op je beeldscherm. Maar de plek van de server is wel degelijk belangrijk, om twee redenen. Ten eerste: regelgeving en privacy.

Je slaat jouw gegevens en misschien gegevens over je gebruikers op een server van iemand anders op. Je wilt wel dat je daarmee voldoet aan de privacy eisen en wetgeving die gelden. Denk aan de AVG-privacywet die kort geleden is ingegaan. Die is ook van invloed op je hosting en het is zaak een hoster te kiezen die je vertrouwt en waarmee je een goede overeenkomst kunt afsluiten.

Ten tweede is de locatie van je server ook van invloed op de prestaties van je website. Technologie is razendsnel, maar als jouw site voornamelijk door Nederlanders bekeken wordt, is het niet zinvol om hem op een server aan de andere kant van de wereld te zetten. Je wilt je website immers zo snel mogelijk laten laden.

4: Is er ISO-certificering?

Er zijn verschillende ISO-certificaten waarmee een hoster kan aantonen dat hij een veilig bedrijf runt. ISO 27001 geeft aan dat de hoster alles doet om informatie veilig te houden. ISO 9001 verzekert dat de producten van de hoster aan de hoogste eisen voldoen en ISO 22301 laat zien dat het bedrijf in een geval van calamiteiten de schade zoveel mogelijk kan beperken. Een geruststellende gedachte dat jouw site en jouw gegevens in goede handen zijn. Kijk daarom altijd of de hoster getoetst is op ISO.

5: Hoe is de support?

Hoe ervaren je ook bent in het maken van websites, vroeg of laat loop je een keer ergens tegenaan. Het is dan fijn dat je bij je webhoster goed terecht kunt met vragen. Kijk bij het afsluiten van webhosting of de ondersteuning bij de prijs zit inbegrepen. Vergeet ook niet om reviews van andere klanten op te zoeken, om te kijken of de supportafdeling adequaat reageert.

Daarnaast is het mogelijk om hosting pakketten te kiezen waarbij veel zorgen al uit handen worden genomen. Denk aan speciale pakketten voor WordPress of Joomla, waarbij de hoster de installatie van het CMS naar keuze voor zijn rekening kan nemen of zelfs het technisch beheer uit handen neemt. Zo heb je er zelf bijna geen omkijken meer naar. Goede support is een hogere prijs soms meer dan waard.

Goedkoop, duurkoop?

Bij het zoeken naar webhosting zullen de flinke prijsverschillen je wel opvallen. Jouw site kan al live voor minder dan één euro per maand aan hostingkosten. Maar is de goedkoopste deal de beste deal voor jou? Niet alleen bovenstaande punten zijn van invloed op de prijs, soms kunnen kleine details ook net het verschil maken. Zo zijn er hostingpakketten waarbij een limiet zit op het aantal domeinnamen dat je kunt toevoegen. Of je kunt niet elke dag een onbeperkt aantal mailtjes sturen. Om te voorkomen dat je achteraf niet tevreden bent met de hostingpartij, en je dus de site moet verhuizen naar een andere webhoster, is het goed om vooraf over dit soort zaken na te denken. Wat wil je precies met je website, en hoe ziet de toekomst voor de site eruit? Antwoord vinden op deze belangrijke vragen, zorgt dat je de perfecte webhosting vindt.