Hoe zorg je voor een optimaal ingericht kantoor?

02 oktober 2019

De kantoorinrichting is voor ieder bedrijf met een fysiek kantoor relevant. De inrichting van het kantoor bepaalt namelijk voor een groot deel hoe zowel klanten als (toekomstige) personeelsleden jouw bedrijf zien. Tijdens maken van inrichtingsplannen is het daarom essentieel om rekening te houden met talloze zaken.

Wil jij zorgen voor een kantoorinrichting waardoor klanten én medewerkers zich prettig voelen binnen jouw kantoorpand? Begin dan altijd met het volgen van deze 4 onmisbare tips!

Fraaie vloeren en muren

De vloeren en muren van het kantoor bepalen voor een groot deel de sfeer. Kies je bijvoorbeeld voor donkere kleuren, dan kan er een duistere en sombere sfeer ontstaan binnen het kantoor. En hoewel wit voor veel licht zorgt, kunnen witte muren juist voor een kille ‘ziekenhuissfeer’ zorgen. Felle kleuren zoals felgeel of -oranje zorgen aan de ene kant voor een vrolijke uitstraling, terwijl ze aan de andere kant weer een onrustig gevoel kunnen opwekken bij personen. Zoals je ziet is het vooraf dus verstandig om na te denken over het kleurgebruik. Niet alleen omdat het voor een groot deel de uitstraling van het kantoor bepaalt, maar ook omdat kleuren invloed hebben op het humeur van medewerkers en bezoekers.

Planten op kantoor

Zorg tijdens het inrichten van het kantoor altijd voor voldoende planten. Om te beginnen zorgen planten voor een betere luchtkwaliteit binnen alle ruimtes. Een plant neem immers CO2 op en zet dit om naar zuurstof. Verder hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat planten zorgen voor meer productiviteit, concentratie en creativiteit bij medewerkers. Bovendien hebben planten een rustgevende invloed, waardoor het stressgevoel bij werknemers wordt verminderd. Als laatste zorgt voldoende ‘groen’ in de ruimte voor meer sfeer en krijgt jouw kantoor een milieuvriendelijkere uitstraling.

Lampen en lichtinval

Tijdens het bedenken van kantoorinrichting is licht een essentieel onderdelen om rekening mee te houden.  Licht heeft namelijk een bepalend effect op het bioritme van mensen. In een kantoorruimte waar te weinig licht is, wordt het concentratieniveau en de waakzaamheid van medewerkers sterk verminderd. Een correcte hoeveelheid verlichting zorgt er juist voor dat medewerkers wel scherp zijn, waardoor zij efficiënt en effectief aan het werk kunnen. Zowel door handig gebruik te maken van natuurlijk lichtinval van buiten als van kantoorverlichting, kun je de lichtinval positief beïnvloeden.

Schijnt er onvoldoende licht van buiten door de ramen? Dan is de juiste binnenverlichting onmisbaar. Tegenwoordig wordt er qua duurzaamheid geadviseerd om Ledverlichting te gebruiken. Met deze moderne lampen bespaart u niet alleen tot wel 60 procent op de energiekosten. Ledlampen kennen bovendien een veel langere levensduur dan oudere lamptypes.

Werkplekken

Het bureau is dé plek binnen jouw kantoorruimte waar de meeste medewerkers zich 40 uur per week zullen bevinden. Wanneer zij zich niet prettig voelen achter dit bureau, heeft dit een negatieve invloed op verschillende gebieden. Tegenwoordig is er veel meer bekend over de invloed bepaalde soorten bureaus hebben op de werksfeer en productiviteit. Zo is gebleken dat medewerkers die langdurig zitten, stukken minder productief zijn dan personeelsleden die regelmatig staand werken. Constant staan tijdens het werk kan echter ook weer voor (fysieke) ongemakken zorgen.

Een zit sta bureau is daarom de perfecte oplossing om de productiviteit onder te verhogen én het ziekteverzuim onder werknemers te verminderen. Het aanbod van dit type bureaus is tegenwoordig ruim. Zo vindt u bijvoorbeeld zit/sta bureaus die elektrisch of manueel in hoogte verstelbaar zijn. Bovendien vindt u dergelijke bureaus in talloze kleuren, maten en modellen. Een zit/sta bureau dat perfect bij de inrichting van jouw kantoor past is daarom zo gevonden.