Corona en thuiswerken, houd je personeel productief

Thuiswerk tips voor de coronacrisis

17 april 2020 05 oktober 2020

Corona en thuiswerken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds begin 2020 werkt een groot deel van Nederland door de crisis vanuit huis. Hoe kun je jouw medewerkers in deze onbekende situatie toch stimuleren om thuis productief te werken?

Word lid van MKB Servicedesk

Thuiswerk tips in tijden van corona

Sinds de coronacrisis werken de meeste medewerkers grotendeels thuis, zonder dat aan de transitie veel aandacht is besteed. Dat brengt behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. Veel bedrijven zijn namelijk wel gewend dat een paar medewerkers thuiswerken, maar als het hele bedrijf remote werkt, is dat echt andere koek. 

Hoe blijf je bijvoorbeeld met je medewerkers in contact en hoe zorg je ervoor dat mensen betrokken blijven? Deze thuiswerk tips helpen je om wat orde te scheppen in de chaos. Heb jij als ondernemer zelf tips nodig voor deze coronatijd? Die vind je hier.

Corona en thuiswerken: regelmaat is belangrijk

Normaal gesproken werken de meeste mensen volgens een vast ritme: opstaan, kids verzorgen en naar school brengen, in de file naar werk en om half zes weer in de file naar huis. Die structuur is nu volledig weggevallen, maar het verlangen naar een vast ritme niet. Hier kun je je medewerkers mee helpen door teams op afgesproken tijden te laten videobellen. Hierbij is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie van je medewerkers. Sommigen zullen het liefst in de avond bellen, terwijl anderen dan juist de kinderen op bed moeten leggen. Wees hier vooral flexibel in. 

Tip: Lees meer over leidinggeven op afstand.

Deze meetings plan je niet om controle uit te oefenen, maar juist voor het sociale aspect. Zo blijven mensen betrokken bij het bedrijf én elkaar. Zorg dus dat je deze meetings niet volledig probeert te regisseren. Alleen zo kan een informeel gesprek op gang komen. Geef ook de ruimte aan eventuele negatieve emoties van je medewerkers, de coronacrisis gaat veel mensen niet in de koude kleren zitten. Het is ook slim om tijdens deze gesprekken ook aan te geven dat je medewerkers genoeg pauze moeten nemen. Elk bedrijf kent wel mensen die anders van 8 tot half 7 gaan zitten buffelen.

Gezond thuiswerken

Nu iedereen gefocust is op de werktechnische gevolgen van corona en thuiswerken, lijkt het belang van gezond thuiswerken er een beetje bij in te schieten. Geen voetbal op zaterdag, geen yogales voor het werk. In lockdown zijn zelfs de zwembaden, sportverenigingen en fitnessclubs gesloten. Toch moet je actief proberen te voorkomen dat je personeel de hele dag stil zit. Ze kunnen niet even naar een collega lopen of van het treinstation naar kantoor wandelen.

Toch zijn er genoeg mogelijkheden om in en om het huis te bewegen. Denk aan:

  • Wandelen

  • Hardlopen

  • Tuinieren (jazeker, dat telt)

  • Ochtendgymnastiek

  • Touwtjespringen

  • Hoelahoepen (verrassend effectief)

Je kunt hier als werkgever een voorbeeldrol in aannemen, door bijvoorbeeld tijdens een van de videobel-sessies samen te gaan sporten.

Probeer wandelen

Corona en thuiswerken hebben ervoor gezorgd dat beweging niet meer zo vanzelfsprekend is. Daarom is het belangrijk om sport laagdrempelig te maken. Wandelen is misschien wel de meest laagdrempelige vorm van beweging. Iedereen kan eraan meedoen, zonder dat je binnen anderhalve meter van een ander komt. Op deze manier is het zelfs in lockdown mogelijk.

Het helpt je medewerkers om te ontspannen en bewust een momentje met iets anders bezig te zijn dan werk. Zo kunnen ze na een rondje weer productief aan de slag. Wist je dat je tijdens het wandelen ook interessante gesprekken kunt voeren met je medewerkers? Claudia Kuijer, Directeur Naviva Kraamzorg, vertelt: “Ik merk dat je bij het wandelen meer aandacht hebt en je uitspreekt over je inzichten en de waardering voor elkaar. Je bent beiden op neutraal gebied in de buitenlucht en hebt alleen aandacht voor elkaar en de omgeving. Wandelen brengt niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je gedachten, wat kan leiden tot nieuwe inzichten met elkaar.”

De juiste spullen om thuis te werken

Productief thuiswerken kan alleen als je de juiste apparatuur in huis hebt. Denk aan een goede zakelijke laptop, een webcam en koptelefoon. Als je je medewerkers nog niet hebt voorzien van deze spullen, dan is dit het moment. Corona en thuiswerken maken de weg vrij voor een thuiswerkplek voor iedere medewerker.

Hoe verleidelijk die bank er ook uit ziet, druk je medewerkers op het hart om op een fatsoenlijke stoel aan een goed bureau te gaan zitten. Hebben ze die niet? Dan kun je ervoor kiezen om dit zelf voor ze aan te schaffen. Jij bent immers ook gebaat bij fit personeel.

Let op: controles door de Inspectie SZW 

Goed om te weten, de Inspectie SZW kan je vragen om een RI&E en plan van aanpak op het gebied van thuiswerken aan te leveren. Heb je deze niet? Dan kun je een flinke boete verwachten. Uiteraard kun je ook hulp aanvragen voor het opstellen of toetsen van je RI&E. Sinds de uitbraak van het coronavirus, is de werksituatie van medewerkers sterk veranderd. Het is daarom noodzakelijk om je RI&E te herzien. 

De Inspectie onderzoekt onder meer of je medewerkers hun laptop en andere apparaten arboproof gebruiken. Daarnaast wordt onderzocht hoe het staat met de psychosociale arbeidsbelasting van je thuiswerkende personeel. Onder psychosociale arbeidsbelasting vallen alle factoren die werkstress kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan een te hoge werkdruk, maar ook bijvoorbeeld aan pesten en ander grensoverschrijdend gedrag.


Ontdek wat jij verder kunt doen om gezond werken te stimuleren via de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal