Corona en thuiswerken, houd je personeel productief

Thuiswerk tips voor de coronacrisis

17 april 2020 05 oktober 2020

Corona en thuiswerken zijn onlosmakelijk verbonden. Hoe zorg je ervoor dat jij en je medewerkers ook echt iets gedaan krijgen op een dag?

Word lid van MKB Servicedesk

Thuiswerk tips in tijden van corona

Ineens is je kantoor uitgestorven en werkt iedereen op afstand (of doet in elk geval een poging). Veel bedrijven zijn wel gewend dat een paar medewerkers thuiswerken, maar als het hele bedrijf remote werkt, is dat echt andere koek. 

De coronacrisis brengt behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. Hoe blijf je bijvoorbeeld met je medewerkers in contact en hoe zorg je ervoor dat mensen betrokken blijven? Deze thuiswerk tips helpen je om wat orde te scheppen in de chaos.

Corona en thuiswerken: schep orde

Normaal gesproken werken de meeste mensen volgens een vast ritme: opstaan, kids verzorgen en naar school brengen, in de file naar werk en om half zes weer in de file naar huis. Die structuur is nu volledig weggevallen, maar het verlangen naar een vast ritme niet.

Hier kun je je medewerkers mee helpen door teams aan het begin en einde van de dag te laten videobellen. Niet om controle uit te oefenen, maar juist voor het sociale aspect. Zo blijven mensen betrokken bij het bedrijf én elkaar. Het is slim om tijdens deze gesprekken ook aan te geven dat je medewerkers genoeg pauze moeten nemen, elk bedrijf kent wel mensen die anders van half 9 tot half 7 gaan zitten buffelen.

Gezond thuiswerken

Nu iedereen gefocust is op de werktechnische gevolgen van corona en thuiswerken, lijkt het belang van gezond thuiswerken er een beetje bij in te schieten. Geen voetbal op zaterdag, geen yogales voor het werk; zwembaden, sportverenigingen en fitnessclubs zijn minder toegankelijk. Toch moet je actief proberen te voorkomen dat je personeel de hele dag stil zit. Ze kunnen niet even naar een collega lopen of van het treinstation naar kantoor wandelen.

Toch zijn er genoeg mogelijkheden om in en om het huis te bewegen. Denk aan:

  • Hardlopen

  • Wandelen

  • Tuinieren (jazeker, dat telt)

  • Ochtendgymnastiek

  • Touwtjespringen

  • Hoelahoepen (verrassend effectief)

Je kunt hier als werkgever een voorbeeldrol in aannemen, door bijvoorbeeld tijdens een van de videobel-sessies samen te gaan sporten.

De juiste spullen om thuis te werken

Productief thuiswerken kan alleen als je de juiste apparatuur in huis hebt. Denk aan een goede zakelijke laptop, een webcam en koptelefoon. Als je je medewerkers nog niet hebt voorzien van deze spullen, dan is dit het moment. Corona en thuiswerken maken de weg vrij voor een thuiswerkplek voor iedere medewerker.

Hoe verleidelijk die bank er ook uit ziet, druk je medewerkers op het hart om op een fatsoenlijke stoel aan een goed bureau te gaan zitten. Hebben ze die niet? Dan kun je ervoor kiezen om dit zelf voor ze aan te schaffen. Jij bent immers ook gebaat bij fit personeel.