Maatschappelijk verantwoord inkopen, hoe doe je dat?

Het belang van MVO bij inkoop

08 juni 2020

Bij maatschappelijk verantwoord inkopen let je niet alleen op de prijs van een product of dienst, maar ook op de impact die het heeft op het milieu en de maatschappij. Hoe maak je de juiste keuzes?

Maatschappelijk verantwoord inkopen wordt ook wel ketenverantwoordelijkheid of duurzaam inkopen genoemd. Als ondernemer is jouw impact misschien wel groter dan je denkt. Jouw aankoop heeft namelijk effect op het succes en gedrag van leveranciers. Om een klein kantoor te vullen, heb je bijvoorbeeld meubelen, een schoonmaker en voedsel nodig. Bij elk van deze producten en diensten, heb je de keuze om alleen naar de prijs te kijken, of ook rekening te houden met duurzaamheid. Hoe meer vraag er naar duurzame goederen en diensten is, des te meer het wordt aangeboden. Je kunt bij maatschappelijk verantwoord inkopen onder andere rekening houden met:

Maatschappelijk verantwoord inkopen: milieu

Duurzame producten worden minder snel afgedankt, waardoor er minder nieuwe producten gemaakt hoeven te worden en er minder wordt vernietigd. Let ook op de energiezuinigheid van elektrische apparaten. Deze zijn beter voor het milieu en je kunt er veel stroomkosten mee besparen. Dit geldt ook voor de inkoop van lunch voor je medewerkers. Veel vlees heeft een grotere impact op het milieu dan groente en fruit. Het is ook nog eens gezonder voor je personeel.

Arbeidsomstandigheden in Nederland en buitenland

Voor diensten als schoonmaak en reparatiewerkzaamheden, kun je natuurlijk kiezen voor de goedkoopste optie. Tegelijkertijd zijn er bijvoorbeeld ook partijen die werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door hen te kiezen, kun je een belangrijke impact maken. Weet jij onder welke omstandigheden de producten die jij inkoopt voor je bedrijf gemaakt worden? Je kunt onderzoek doen naar de fabrieken waar je producten worden gemaakt. Zo voorkom je dat je, zonder dat je het weet, bijdraagt aan uitbuiting.

Maatschappelijk verantwoord inkopen? RIVM helpt

Veel ondernemers hebben moeite met maatschappelijk verantwoord inkopen. RIVM heeft daarom een aantal tools ontwikkeld voor duurzame bedrijfskleding, transport, energie en ICT. Zo zie je meteen wat het effect is van het inkopen van een duurzaam product. De tools zijn oorspronkelijk bedoeld voor overheden, maar ook goed bruikbaar voor bedrijven. Daarnaast is de MVI-criteriatool bijzonder handig. Het laat zien waar je op moet letten bij het inkopen van verschillende productgroepen.