Circulair inkopen voor je bedrijf: hoe doe je dat?

Ga voor duurzaam ondernemen

12 juni 2020

We produceren als samenleving veel te veel afval, gelukkig kun je daar als bedrijf iets tegen doen. Circulair inkopen draait om het hergebruiken van materialen en producten. Benieuwd hoe dat werkt?

Eerste hulp bij inkopen

Uit onderzoek blijkt dat in de VS slechts 1% van de grondstoffen na een half jaar nog gebruikt werd, de verwachting is dat dit in Nederland nauwelijks anders is. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Zoveel mogelijk circulair inkopen is hierbij een belangrijke stap.

Wat is circulair inkopen?

Als je aan circulair inkopen doet, zorg je ervoor dat alles wat je koopt aan het einde van de levensduur weer opnieuw gebruikt of verwerkt kan worden. Dit gebeurt met behoud van zoveel mogelijk waarde. Bij circulair inkopen bestaat er dus eigenlijk geen afval meer, er ontstaat dan een gesloten kringloop waarin grondstoffen circuleren.

Je maakt ook afspraken over de toepassing of verwerking na de levensduur van een product. Het is belangrijk om dit vast te leggen, zodat je weet wat er moet gebeuren wanneer het product versleten is.

Lees ook hoe je kunt starten met duurzaam ondernemen

Voorbeelden circulaire inkoop

Je kunt bij je volledige inkoopproces sturen op circulariteit. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om materialen of producten. Je kunt producten ook uit elkaar halen en de onderdelen of grondstoffen gebruiken voor iets nieuws. Uiteindelijk is het doel dat je zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig hebt.

Wist je dat je bijvoorbeeld plastic heel goed kunt hergebruiken? Elk jaar belandt hier zo’n 8 miljoen ton van in de zee. MVO Nederland organiseerde samen met een aantal partners het ‘Kunststofverpakkingsafval als grondstof’-programma (KVG). Uit deze pilot bleek dat plastic uit kunststof verpakkingen ontzettend veelzijdig is. Zo werden de volgende producten gemaakt:

  • Speelgoed

  • Een douchewand

  • Een volledig tiny house

Je kunt natuurlijk ook een volledig gerecycled product kopen, bijvoorbeeld voor de inrichting van je kantoor. Probeer maar eens ‘gerecycled’ voor je zoekopdracht in Google te zetten, het zal je verbazen hoeveel er mogelijk is. 

Let op: Het is wel belangrijk dat het product na de levensduur weer terugkomt in de keten.

Green Deal Circulair Inkopen (GDCI)

Wil je echt grote stappen maken met circulaire inkoop? Dan kun je je aansluiten bij de Green Deal Circulair Inkopen. Dit is een samenwerkingsverband van ruim vijftig organisaties die samen bouwen aan de transitie naar een circulaire economie. Samen onderzoeken ze welke kansen er zijn op het gebied van circulaire inkoop.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.