Circulair inkopen voor je bedrijf: hoe doe je dat?

Ga voor duurzaam ondernemen

12 juni 2020

We produceren als samenleving veel te veel afval, gelukkig kun je daar als bedrijf iets tegen doen. Circulair inkopen draait om het hergebruiken van materialen en producten. Benieuwd hoe dat werkt?

Eerste hulp bij inkopen

Uit onderzoek blijkt dat in de VS slechts 1% van de grondstoffen na een half jaar nog gebruikt werd, de verwachting is dat dit in Nederland nauwelijks anders is. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Zoveel mogelijk circulair inkopen is hierbij een belangrijke stap.

Wat is circulair inkopen?

Als je aan circulair inkopen doet, zorg je ervoor dat alles wat je koopt aan het einde van de levensduur weer opnieuw gebruikt of verwerkt kan worden. Dit gebeurt met behoud van zoveel mogelijk waarde. Bij circulair inkopen bestaat er dus eigenlijk geen afval meer, er ontstaat dan een gesloten kringloop waarin grondstoffen circuleren.

Je maakt ook afspraken over de toepassing of verwerking na de levensduur van een product. Het is belangrijk om dit vast te leggen, zodat je weet wat er moet gebeuren wanneer het product versleten is.

Voorbeelden circulaire inkoop

Je kunt bij je volledige inkoopproces sturen op circulariteit. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om materialen of producten. Je kunt producten ook uit elkaar halen en de onderdelen of grondstoffen gebruiken voor iets nieuws. Uiteindelijk is het doel dat je zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig hebt.

Wist je dat je bijvoorbeeld plastic heel goed kunt hergebruiken? Elk jaar belandt hier zo’n 8 miljoen ton van in de zee. MVO Nederland organiseerde samen met een aantal partners het ‘Kunststofverpakkingsafval als grondstof’-programma (KVG). Uit deze pilot bleek dat plastic uit kunststof verpakkingen ontzettend veelzijdig is. Zo werden de volgende producten gemaakt:

  • Speelgoed

  • Een douchewand

  • Een volledig tiny house

Je kunt natuurlijk ook een volledig gerecycled product kopen, bijvoorbeeld voor de inrichting van je kantoor. Probeer maar eens ‘gerecycled’ voor je zoekopdracht in Google te zetten, het zal je verbazen hoeveel er mogelijk is. 

Let op: Het is wel belangrijk dat het product na de levensduur weer terugkomt in de keten.

Green Deal Circulair Inkopen (GDCI)

Wil je echt grote stappen maken met circulaire inkoop? Dan kun je je aansluiten bij de Green Deal Circulair Inkopen. Dit is een samenwerkingsverband van ruim vijftig organisaties die samen bouwen aan de transitie naar een circulaire economie. Samen onderzoeken ze welke kansen er zijn op het gebied van circulaire inkoop.

Auteur

Pauline Veenstra

Wat doe ik? Bij MKB Servicedesk schrijf ik als redacteur ondernemersverhalen. Het is mijn missie om jou als ondernemer te inspireren om nog succesvoller te worden. Verder schrijf ik voor ZZP Servicedesk en De Zaak. Wie ben ik? Acteren, dansen en zingen zijn mijn passie, ik speel dan ook in amateur musicals.