Wat is het innovatiekrediet?

Wat houdt het in en wat heb ik als ondernemer eraan?

25 november 2019

Ben jij een innovatieve ondernemer met vergevorderde plannen voor een baanbrekend project? Zie je grote kansen voor je bedrijf, maar deins je terug voor de mogelijke financiële risico’s? Dan kan het Innovatiekrediet je helpen.

Innovatiekrediet

Bedrijven die succesvol kunnen innoveren zijn van groot belang voor de dynamiek van de economie. Zij kunnen zich uitstekend onderscheiden van de gevestigde marktorde, omdat ze nieuwe marktkansen benutten. Ze hebben daarmee de potentie om snel te groeien. Baanbrekende innovaties vergen echter vaak kostbare ontwikkelingstrajecten. Soms zijn de financiële risico’s die hieraan verbonden zijn groter dan de onderneming kan dragen. In die gevallen kan het Innovatiekrediet van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat helpen.

Wanneer komt mijn project in aanmerking voor het krediet?

·         Het project is technologisch innovatief en uitdagend

·         Het project moet nieuwe producten, processen of diensten ontwikkelen

·         Het project heeft een commercieel oogpunt hebben

·         Het project levert een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie

·         Financieringsbehoefte is minmaal 150.000

·         De technische haalbaarheid is onderzocht en bewezen

·         Het project moet binnen 5 jaar leiden tot een marktrijp product, proces of dienst

Hoeveel krediet kun je krijgen?

Kleine ondernemingen (minder dan 50 medewerkers) kunnen met het Innovatiekrediet 45% van de ontwikkelingskosten van een project financieren, middelgrote ondernemingen 50 tot 250 medewerkers) 35% en grote ondernemingen 25%. De maximale bedragen zijn (in 2019) 5 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten en 10 miljoen voor technische ontwikkelingsprojecten. 

Kortom

Herken jij jouw bedrijf in deze omschrijving? Ben jij die innovatieve ondernemer met vergevorderde plannen voor een baanbrekend project? Zie je enorme kansen voor jouw bedrijf, maar schrik je terug voor de mogelijke grote financiële risico’s? Dan kan het Innovatiekrediet je wellicht helpen jouw plannen te realiseren. Een Innovatiekrediet kun je aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO.nl.