Groeiers willen blijven groeien

Goed personeel cruciaal in groeiproces

03 januari 2012

Snelle groeiers willen verder groeien, nieuwe producten introduceren en nieuwe markten betreden. Dit blijkt uit onderzoek van EIM. Ondernemers van snelgroeiende bedrijven zijn ambitieus en bereid risico's te nemen. Om deze doelen te bereiken is goed personeel van essentieel belang. Het is echter vaak moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden. Desondanks zullen in de komende jaren snelgroeiende bedrijven sterk blijven groeien.

Snelgroeiende bedrijven zijn ondernemender

Ondernemers van snelgroeiende bedrijven zijn niet alleen jonger maar ook 'dynamischer' dan ondernemers van niet-snel groeiende bedrijven, zo blijkt uit het onderzoek van EIM onder MKB-bedrijven in de industrie, handel en dienstverlening. De ondernemer van een snel groeiend bedrijf is ambitieuzer, creatiever en heeft meer doorzettingsvermogen dan ondernemers van andere bedrijven. Dit komt naar voren uit de doelstellingen, investeringen, innovatie, concurrentiestrategie, samenwerking en export. De snellere groeiers zijn innovatiever, investeren meer in bedrijf en personeel en leggen hun doelen vaker op schrift vast. Daarnaast hebben zij een actieve groei- en concurrentiestrategie, betreden ze vaker nieuwe markten en zijn naar verhouding meer actief op de buitenlandse markt.

Goed personeel belangrijk bij groei

De belangrijkste factoren voor een succesvolle groei zijn volgende de groeiers het aantrekken van goede mensen en een sterke marktpositie hebben. Meer dan 70% van de snelle groeiers in de industrie, handel en dienstverlening geeft aan dat deze factoren in belangrijke mate bijdragen aan de groei van de onderneming. Om groeiambities te realiseren zijn nieuwe werknemers nodig. Meer dan 33% van de ondernemers heeft echter problemen bij het vinden van goed gekwalificeerd personeel.

Van de snelgroeiende bedrijven geeft een kwart aan dat de groei in de komende jaren (veel) sterker zal zijn, en bijna 40% verwacht een even sterke groei. De afzetmarkten bieden volgens de groeiondernemers voldoende mogelijkheden om verder te groeien: driekwart van de groeiers zegt te opereren in een (sterk) groeiende markt.

bron: Kennissite MKB en Ondernemerschap

lees ook:

< Op zoek naar een boek over snel groeiende bedrijven? Lees 'Mastering the Rockefeller' van Verne Harnish. >