Hoe bescherm ik mijn intellectueel eigendom?

Registratie & bescherming van merk, handelsnaam, domeinnaam, product en veel meer

25 januari 2013

Ondernemers onderschatten nog vaak de waarde van hun intellectueel eigendom. Met het toenemen van de mogelijkheden om je merk uit te baten, neemt ook het gevaar van misbruik door derden toe.

Het beschermen van o.a. je merk, logo, handelsnaam, model, verpakking etc. is daarom cruciaal. In dit artikel lees je waar je aan moet denken en wat je eraan kan doen.

Hoe belangrijk is mijn merk?

Een sterk merk staat symbool voor de identiteit van je bedrijf en voor de kernwaarden van je product of dienst. Je merk vertegenwoordigt een belangrijke financiële waarde voor je bedrijf.

De waarde van een merk, (handels)naam, model, verpakking of product - het intellectuele eigendom - wordt nog te vaak onderschat.

Technologische ontwikkelingen en transparante markten bieden onbegrensde mogelijkheden tot exploitatie van je merk…maar het gevaar van misbruik door concurrentie neemt hierdoor ook toe.

Het wordt dus steeds belangrijker om je intellectueel eigendom goed te beheren, beschermen en verder te optimaliseren. Nu en in de toekomst.

Een sterk merk, logo, handelsnaam, model of verpakking is dus een belangrijke voorwaarde voor het succes van je onderneming. Goede bescherming is daarom cruciaal en relevant voor elk bedrijf, van welke omvang dan ook. Dit kan een complexe en tijdrovende aangelegenheid zijn.

Aan welke dingen moet ik denken?

Er zijn veel zaken van belang bij het beschermen van je intellectueel eigendom. MKB Servicedesk zet ze voor je op een rij:

  • Merkonderzoek Voordat je investeert in je nieuwe of bestaande merk is een gedegen onderzoek van groot belang. Is je merk wel registreerbaar of beschikbaar? Onderzoek de mogelijkheden of eventuele belemmeringen.

  • RegistratieZonder juiste registratie is je merk of model niet goed beschermd tegen inbreuk of misbruik door anderen. Je goedgekeurde merkregistratie is 10 jaar geldig en geldt al direct voor de gehele Benelux (of indien gewenst voor de hele EU). Dat is zeker een investering waard.

  • Bewaking Er komen steeds meer en sneller nieuwe merken op de markt. Door een merkregistratie heb je rechten op je eigen merk. Maar alleen registratie is niet voldoende. Je merkrechten dienen continue bewaakt te worden op inbreuk of misbruik door anderen. Er zijn geavanceerde systemen voor een optimale en continue bewaking van je merk, ook voor bewaking op internet.

  • DomeinnamenJe domeinnaam is minstens zo belangrijk als je merk. Hiermee vergroot je jouw bereik. Internetgebruik is bij consumenten en bedrijven enorm hoog. Je kan jouw (bedrijfs)domeinnaam vastleggen en laten bewaken bij één partij, zodat je voor al je merkzaken slechts één leverancier nodig hebt.

  • SlagzinnenEen slagzin is een veelgebruikt marketinginstrument dat de naamsbekendheid van je merk of product kan vergroten. Om het unieke karakter van een slagzin voor nu en in de toekomst te waarborgen kan worden onderzocht of je slagzin voor registratie in aanmerking komt. Bij registratie is ongewenst gebruik door derden goed aan te pakken.

  • Wijzigingen en vernieuwingen Je registratie is een bepaalde wettelijke periode geldig (vaak 10 jaar) en verloopt als je deze niet op tijd vernieuwt. Ook veranderingen van je bedrijfsgegevens of merk zijn van invloed op een blijvend juiste registratie.

  • Conflictbehandeling- en bemiddeling Wanneer je een conflict krijgt omtrent je merk, model, domeinnaam of inschrijving dan kan MKB Servicedesk je hierbij ondersteuning bieden met zeer ervaren juridische professionals via de kennispartner. Zij weten vaak de beste wegen te bewandelen voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

  • AdviesZeer ervaren consultants kunnen je een volledige begeleiding en advisering bieden over alle zaken en mogelijkheden omtrent je intellectuele eigendom. Denk aan merkcreatie, merkwaardering, internationale registratie, etc.

  • LicentiesJe merk heeft waarde. Als je erover denkt je merk of naam in licentie beschikbaar te stellen aan derden of je wilt een merk van een ander in licentie nemen dan is begeleiding door een bemiddelaar en distributeur wenselijk.