Draadloos netwerk, hoe werkt dat?

Wanneer draadloos en wat heb je dan nodig?

10 augustus 2012

De techniek van een draadloos netwerk is volwassen en de beveiliging is meegegroeid. Het installeren en onderhouden is eenvoudig en vaak flink voordeliger dan bij een klassiek netwerk.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Als je een nieuw pand betrekt waar nog geen kabels liggen, is het meestal voordeliger en makkelijker om meteen te kiezen voor een draadloos netwerk. Ook wanneer je hebt gekozen voor flexibele werkplekken of wanneer je werknemers niet wilt binden aan een vaste aansluiting, is draadloos een logische keuze. Liggen er al wel kabels, dan kun je een draadloos netwerk gebruiken als aanvulling of uitbreiding. Als je veel met grote bestanden werkt, blijft een (deels) bekabeld netwerk toch de beste optie. Voor standaard netwerkverkeer en internetten, is een draadloos netwerk meer dan geschikt.

Bereik

Het bereik van een draadloos netwerk is ongeveer vergelijkbaar met dat van draadloze DECT-telefoons. In een kantoor mag je blij zijn met 30 tot 60 meter. Bereik en ontvangst kunnen namelijk verminderen door een aantal 'stoorzenders' zoals dikke muren, brandwerende materialen, stalen constructies en andere zenders van mindere kwaliteit. Bij matige apparatuur kan zelfs een werkende magnetron je netwerk tijdelijk storen. Je kunt het bereik vergroten door meerdere AccessPoints op te hangen of grote (versterkte) antennes te gebruiken.

Benodigheden:

 • AccessPoint

  Een AccessPoint is een basisstation dat de aangesloten computers toegang geeft tot de server of de internetaansluiting. Zo wordt het kabelsignaal omgezet in een draadloos signaal. Een bekabeld (en werkend) netwerk is hierbij vereist. Een AccessPoint ontvangt en verstuurt de informatie van en naar de computers in het netwerk. Per station kun je maximaal vierenzestig computers aansluiten.

 • Router

  Een draadloze router heeft geen bestaand bekabeld netwerk nodig. Je sluit het apparaat rechtstreeks aan op je internetverbinding en het zorgt ervoor dat alle draadloze apparaten een netwerkverbinding met elkaar en het internet kunnen maken. Deze oplossing is vooral geschikt voor kleinere bedrijven (tot ongeveer vijftien computers) die nog geen gebruik maken van speciale servers voor bijvoorbeeld beveiliging en beheer van het netwerk. Uiteraard zijn er professionele oplossingen beschikbaar die een goede beveiliging en toegang voor tientallen computers bieden.

 • Netwerkkaart

  Een netwerkkaart fungeert als zender of ontvanger van een computer in een draadloos netwerk. Een kaart is verkrijgbaar voor laptops en voor normale computers. Tegenwoordig kun je deze netwerkkaarten ook op een usb-stick kopen. Je hoeft de computer dan niet open te schroeven, maar plaatst het externe station in de usb-aansluiting van de computer. De kwaliteit van deze usb-verbindingen is in veel gevallen slecht. Bovendien steekt zo'n usb-stick hinderlijk uit, zeker bij een laptop. Beter is het om een kaart met antenne te gebruiken. Wil je draadloos netwerken op je laptop? Tegenwoordig hebben de meeste laptops al een draadloze netwerkkaart ingebouwd. Anders kun je overgaan tot de aanschaf van een zogenaamde PCMCIA kaart, die ongeveer 35 tot 60 euro kost.

 • Wireless point-to-pointverbinding

  Een Outdoor Point-to-Point verbinding is een aardige toepassing voor bedrijven met meerdere vestigingen of productiehallen bij elkaar in de buurt. Hiermee geef je alle informatie uit de hoofdvestiging draadloos door aan de nevenvestigingen. Zeker als je een vaste huurlijn heeft, scheelt dat heel wat geld. Je hoeft immers geen aparte lijn te laten aanleggen naar je nevenvestiging. Let op: het is belangrijk dat er zichtcontact is tussen de gebouwen die je wilt verbinden. Ook moeten tussen de gebouwen geen obstakels staan zoals bomen of andere gebouwen. In die gevallen zul je met een antenne hogerop moeten komen, wat weer extra kosten met zich meebrengt.