Het belang van computerbeveiliging

Schadelijke programma's

25 april 2013

Virussen en hackers kunnen je computers bedreigen. Daarnaast worden schadelijke macro's gemaakt voor veelgebruikte programma's zoals Word en Excel. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf.

Virussen

Een virus is een computerprogramma met kwade bedoelingen. Het bestaat doorgaans uit twee onderdelen. Het ene heeft als taak om het hele virus te vermenigvuldigen en te verspreiden, meestal via e-mail. Het andere voert een actie uit. Die actie kan onschuldig zijn, zoals het tonen van een tekst of plaatje op het scherm, maar ook zeer kwaadaardig, zoals het formatteren van je harde schijf of het stelen van informatie.

Sommige virussen opereren vanuit de bootsector, dat is de opstartpartitie van de PC, en zijn dus al actief voordat je virusscanner is opgestart. Dat maakt dit type virus lastig om te verwijderen. Andere infecteren diverse programma's en komen elke keer als zo'n programma wordt opgestart in actie.

Wormen

Een worm nestelt zich in het computergeheugen en kopieert en verspreidt zich. Dat gebeurt meestal via e-mail en instant messaging-diensten. Dit levert zinloze belasting op van je computer, je netwerk en het hele internet.

Trojan horse

Een Trojan horse is een verraderlijk programma dat via e-mail of een bestand dat je downloadt de computer binnenkomt. Daarna zoekt het contact met de buitenwereld. Als een hacker kans ziet om contact te maken met de Trojan, kan hij allerlei handelingen verrichten op je computer. De hacker kan bestanden downloaden, wachtwoorden of creditcardnummers achterhalen of bestanden vernietigen. In tegenstelling tot een virus, verspreidt een Trojan zich niet zelf. En hij heeft jou nodig om hem op te starten. Daarom doet hij zich meestal voor als een onschuldig hulpprogrammaatje.

Schadelijke macro's

Macro's zijn handige hulpmiddelen voor Microsoft Office-documenten, met name gebruikt in combinatie met Word en Excel. Maar een door een hacker geschreven macro kan ook schadelijke code bevatten. Zodra een document of template dat een macro-virus bevat in de betreffende applicatie wordt geopend, wordt het virus geactiveerd. Het brengt schade toe en kopieert zichzelf vervolgens naar andere documenten. Hoe vaker je het programma gebruikt, hoe verder het virus zich verspreidt in je computer.