Hoe herken ik een nepfactuur?

Pas op voor spookfacturen

12 mei 2016 28 september 2020

MKB-Nederland waarschuwt voor spookfacturen. Onder meer TG-Online, DC Incasso en Biz Telefoongids versturen offertes die eruit zien als factuur. Als je de 'factuur' betaalt kom je niet of slecht van de ongewenste aanbieding af.

Tussen de post zitten regelmatig facturen. De ondernemer betaalt deze maar al te vaak in de veronderstelling dat het een rekening betreft. Zeker als er “Incasso” of iets herkenbaars als “Telefoongids” op staat.

Wie goed leest ontdekt dat het hier niet gaat om een factuur of vordering (DC Incasso) maar om een aanbod! Dat staat te lezen in de kleine lettertjes. Wie dat niet door heeft en betaalt, accepteert daarmee het aanbod zoals ook valt te lezen in de kleine lettertjes.  

Er zijn nog veel meer voorbeelden: ongewenste advertenties in bladen die niet echt worden uitgegeven, websites die wel bestaan maar door niemand gevonden worden, zogenaamde gemeentegidsen en nog veel meer wat geen toegevoegde waarde heeft.

Weet je niet zeker hoe een factuur eruit moet zien? Lees dan het artikel: Aan welke eisen moet een factuur voldoen?.

Waarschuwing: lees je facturen goed en kritisch, betaal geen rekeningen zonder (dubbele) controle en lees de kleine lettertjes. Wie betaalt komt niet of slecht van de ongewenste “aanbieding” af. De “aanbieders” (door sommigen ronduit oplichters genoemd) hebben in de loop der jaren zoveel geleerd over de randen en mazen van de wet, dat het erg moeilijk is hier tegen op te treden.

Ben je slachtoffer? Meld het bij de Fraudehelpdesk, te vinden op www.fraudehelpdesk.nl en 088-7867372.