ASP: software huren via internet

Toen en nu

05 januari 2012

Software huren via het web biedt een hoop gemak: je hoeft zelf niks te installeren en ook naar onderhoud en beheer heb je geen omkijken. Je kunt bovendien vanaf iedere plek op aarde - als daar maar een internetverbinding is - met je webapplicaties aan de slag.

Annapa en Viadesk

Application Service Providing (ASP) is helemaal terug van weggeweest. Steeds meer software wordt via het web afgenomen voor een vast bedrag per gebruiker per maand. Annapa.com was één van de eerste virtuele kantooromgevingen, die in 2000 in Nederland werd gelanceerd. Begin 2001 ging deze ASP-dienst failliet. Zestigduizend gebruikers en hun data moesten hals over kop ergens anders naartoe. Beter verging het Viadesk.com, met applicaties voor online samenwerken, kennis delen en informatie verspreiden. Viadesk, gestart in 1999, bedient inmiddels veel zakelijke klanten, overheden en zorg- en onderwijsinstellingen.

Gebrekkige beveiliging

ASP zou het helemaal worden. Maar een doorbraak bleef uit vanwege de gebrekkige beveiliging van de nieuwe diensten en de beperkte snelheid. Vanwege veiligheidsproblemen bij Annapa lekten bijvoorbeeld persoonsgegevens van klanten uit. Praktisch alle online ASP-diensten verliepen over trage internetverbindingen. Internetgebruikers belden met een modem in op het web en de capaciteit van het dataverkeer was nog heel beperkt.

Breedbandinternet

Het gaat nu beter met ASP. De meeste bedrijven gebruiken nu breedbandinternet. Webdiensten verschijnen op veel nieuwe plaatsen. Denk aan CRM (klantencontacten), personeelsadministraties en ERP-software (administratie).

Succes

Een aantal diensten zijn succesvol geworden, bijvoorbeeld internetbankieren. Hier figureren de banken als ASP-aanbieder. Het aantal gebruikers van internetboekhouden op ASP-basis groeit langzaam en ook de navigatiesystemen in auto's werken met online software.

Beveiliging

De ASP-dienstverleners realiseren zich dat beveiliging van het dataverkeer beslissend is voor het succes van hun diensten. Vaak wordt gebruik gemaakt van encryptie van de gegevens door middel van een SSL-verbinding . Dat is een methode, die ook door de banken wordt gebruikt. Hierbij wordt de data eerst versleuteld en daarna weer gedecodeerd door speciale software. Verder moet de toegang tot het systeem goed beveiligd zijn. Vaak gebeurt dit met een hardwaresleutel (token) in combinatie met een wachtwoord. Of met een smartcard in combinatie met een apparaatje, zoals dat ook door de banken gebruikt wordt voor het internetbankieren. Deze cardreader genereert een unieke toegangscode na het insteken van de smartcard. Alleen de gebruiker weet de pincode. Biometrische beveiligingmethoden, zoals door middel van vingerafdruk of irisscan, staan de laatste tijd sterk in de belangstelling. Met deze methode is iemands identiteit met 100 procent vast te leggen.