Is online software interessant voor mijn bedrijf?

Online ondernemen zonder webwinkel

10 augustus 2012

Om de vruchten van online ondernemen te plukken hoef je geen webwinkel te hebben. Ook de “off line”-ondernemer kan een hoop halen uit het internet.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van IT is vaak niet het favoriete onderwerp voor de traditionele ondernemer. De verschuiving van lokale software naar online applicaties is zo’n ontwikkeling, die desondanks erg interessant kan zijn voor de ondernemer.

Wat is online software?

Online software is sofware die zich niet bevindt in uw computer of op uw server, maar op het internet. Wat betreft concrete applicaties kan online software net zo veelzijdig zijn als ‘gewone’ software. Een bekend voorbeeld is webmail. Webmail is zo langzamerhand geëvolueerd naar een volwaardige tegenhanger van een desktop-applicatie als Outlook van Microsoft Office. Zo kun je ook in Yahoo-mail en Hotmail/Livemail tegenwoordig mailtjes slepen naar verschillende mappen, en vaste begroetingen instellen.

Wat zijn de voordelen van online software?

Een voordeel van online sofware is dat het niet lokaal is geïnstalleerd is, maar ergens op het internet. Dit biedt een voordeel op het gebied van veiligheid. Wanneer je bijvoorbeeld documenten maakt en opslaat in Google Docs, wordt dit opgeslagen op het internet. Wanneer jouw computersysteem crasht, zijn je documenten daarom toch nog veilig én toegankelijk vanaf elke computer met internet. Die wereldwijde toegankelijkheid is een voordeel op zich: Thuis, op het werk en eventueel onderweg heb je toegang tot online applicaties, uiteraard al dan niet beveiligd met een wachtwoord.

Wat zijn de nadelen van online software?

Een nadeel van online software is dat je geen directe controle hebt over het systeem. Zo heeft elke website een bepaalde ‘downtime’, oftewel het onbeschikbaar zijn door storingen of systeemupdates. Downtime van website voor internetbankieren zijn redelijk bekend door media-aandacht. Dit kan uiteraard ook gebeuren bij andere online diensten die je gebruikt. Hoewel dit veel ongemak met zich meebrengt als het gebeurt, is het vrij zeldzaam: Google had bijvoorbeeld in 2007 een downtime van welgeteld 7 minuten. Wanneer het een betaalde dienst betreft kun je afspraken maken over de aansprakelijkheid.

Wat voor online software bestaat er?

Over het algemeen zul je voor online software moeten betalen, net zoals je dat voor je huidige software zult doen. Je kunt ook op zoek gaan naar Open Source alternatieven, online of niet. Open Source software is vaak gratis. Een aantal typen software-applicaties die een online variant hebben, en die interessant zijn voor de MKB-er zijn onder andere applicaties op het gebied van:

CRM

ERP

Kantoorapplicaties

Boekhoudapplicaties

Vergaderdiensten