Waarom zou ik duurzaam inkopen?

En hoe doe ik dit in de praktijk?

04 april 2017

Normen en waarden worden ook in de ondernemerswereld steeds belangrijker. Er wordt steeds vaker rekening gehouden met het milieu en met eerlijke handel in de wereld. Maar hoe kan jij daar als ondernemer aan mee doen?

Eerste hulp bij inkopen

Als je als ondernemer bezig bent met eerlijke handel of het milieu ben je bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierover kun je in dit artikel meer informatie vinden. Hier gaan we dieper in op duurzaam inkopen, een onderdeel van het werkproces waar je heel makkelijk maatschappelijk verantwoorde veranderingen in aan kan passen.

Waarom duurzaam inkopen?

Als onderneming koop je jaarlijks enorm veel in. Vaak heb je geen idee waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt. Als je eerlijke handel wilt verbeteren kun je aan duurzaam inkopen gaan doen. Dan sta je bij alle inkopen stil waar het product vandaan komt en of het verantwoord is het product te kopen. Er zijn verschillende zaken waarmee je rekening kan houden als je duurzaam wilt inkopen. Zo kan je kijken naar de manier waarop het productieproces van je inkoopwaar is verlopen. Is dit milieuvriendelijk gebeurd? Zijn er geen regels overtreden met betrekking tot arbeidsomstandigheden? Je kunt je dus voor verschillende doelen inzetten.

Hoe kan ik duurzaam inkopen?

De markt in duurzame producten wordt steeds uitgebreider. Er is echter nog  geen keurmerk wat over de hele wereld wordt gebruikt om aan te wijzen of een product duurzaam is. Je zult dus zelf moeten kijken naar de producten die je inkoopt en de bedrijven waar ze vandaan komen. Je kunt ze wel toetsen door te kijken naar richtlijnen met betrekking tot milieuregels of arbeidsomstandigheden. Er zijn een aantal internationale diensten die deze richtlijnen hebben bepaald. Voorbeelden hiervan zijn: BSCI, Fair Wear of MPS.

Als je weet aan welke criteria je leverancier moet voldoen kun je er een zoeken. Maak wel afspraken met die leverancier, zodat hij blijft garanderen dat hij duurzame producten levert.

Een ander voorbeeld van een eisenlijst kun je vinden op SenterNovem. Op deze lijst kun je per productgroep zien welke criteria er aan zijn verbonden.

Bij duurzaam inkopen hoef je niet meteen te denken aan producten die je zelf doorverkoopt aan klanten. Ook in je eigen werkomgeving kun je bijdragen aan duurzaamheid. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan zuinige en milieuvriendelijke kantoorapparatuur zoals printers en computers. Ook de verlichting in je bedrijfspand kun je heel simpel duurzaam maken. Dan vervang je simpelweg je lampen door spaarlampen of LED-verlichting.

Ook de aanschaf van papier kan heel makkelijk duurzaam worden gemaakt. Er zijn in Nederland verschillende keurmerken voor duurzaam papier. Zo is er het FSC keurmerk, wat staat voor papier uit verantwoord beheerde bossen.

Ook inktcartridges, kantoorartikelen, catering, andere voedingsmiddelen, dranken en transport kun je duurzaam aanschaffen. Kijk hier  voor voorbeelden van duurzame producten.

Lever je zelf duurzame diensten of producten?

Het is dus heel makkelijk zelf duurzame producten aan te schaffen voor in je onderneming. Maar wat nou als je zelf een maatschappelijk relevant bedrijf bent en duurzame diensten wil leveren aan anderen? Natuurlijk kan dat. Je hebt je dan wel aan de regels te houden die je kunt vinden in de lijst van SenterNovem.

Je kunt er voor kiezen producten aan de overheid te gaan leveren, je hebt dan vanaf 2010 een concurrentievoordeel. Vanaf dat jaar speelt namelijk bij alle inkopen van onderdelen van de rijksoverheid de duurzaamheid ervan mee. Duurzaamheid moet als een zwaarwegend criterium mee worden genomen. Dit percentage duurzame producten moet zelfs 50% van de totale inkopen van het overheidsonderdeel zijn.

Als je aan alle duurzame criteria voldoet kun je je onderneming presenteren op deze website om zo meer naamsbekendheid te genereren en je voor afnemers beschikbaar te stellen.