Tips bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Dit zijn de belangrijkste criteria van de AOV

09 juli 2015

Bij het afsluiten van een AOV vraagt de verzekeringsmaatschappij naar jouw werk- en persoonlijke situatie. Wat zijn de belangrijkste criteria waar de maatschappij op let en wat kan een tussenpersoon voor je betekenen?

Wat zijn belangrijke criteria?

  • Het type beroep dat je uitoefent is een belangrijk criterium voor verzekeraars. Aan de hand hiervan kunnen ze nagaan hoe groot het risico is dat ze moeten uitkeren. Ook de hoogte van de premie wordt onder andere op basis van het type beroep bepaald. Het kan zijn dat je bij verschillende verzekeraars in andere risicogroepen wordt ingedeeld. Dat kan premie schelen. Het is dus de moeite waard om verschillende verzekeraars te benaderen voor een AOV.

  • Ook de eindleeftijd is van belang. Je kiest hiervoor de leeftijd waarop je wil stoppen met werken. Voor groepen met een hoge risicofactor gelt dat de keuze voor de eindleeftijd beperkt is. 55, 60, 62, 65 of 67. Als je 60 als eindleeftijd kiest, betaal je minder premie dan als je 65 kiest. Toch is het niet aan te bevelen om voor de 'goedkopere' optie te gaan. Het is belangrijk om je pensioen aan te laten sluiten op de eindleeftijd van je AOV. Als je op je 40e blijvend arbeidsongeschikt raakt, je pensioen pas vanaf je 67e uitkeert en je eindleeftijd bij je AOV op 60 staat, heb je een financieel gat van 7 jaar.

  • Met de risicoperiode bepaal je de periode waarin je geen verzekering ontvangt nadat je arbeidsongeschikt bent geworden. Die periode moet je zelf financieel zien te overbruggen. Je kan kiezen uit 14, 30, 60, 90 of 180 dagen. Hoe langer de risicoperiode, hoe lager de premie.

Lees in dit artikel hoe je de kosten van je premie zo laag mogelijk kunt houden.

Wat doet een tussenpersoon?

De meeste verzekeraars bieden hun AOV via een tussenpersoon aan. Hij of zij zoekt dan voor je uit welke AOV het beste bij je past. Je betaalt je tussenpersoon een provisie. Het kan ook zijn dat je tussenpersoon een uurtarief rekent, dan hoef je geen provisie te betalen. De taak van de tussenpersoon is om je op de hoogte te houden van veranderingen in de voorwaarden, maar ook om veranderingen in je eigen situatie op te merken en te kijken of er gevolgen zijn voor je AOV.

Tips

  • Een AOV-contract is meestal voor vijf jaar. Bij wisselingen in het bedrijf of in de thuissituatie van de ondernemer kan het verstandig zijn om je AOV aan te passen. 

  • De premie die je voor de verzekering betaalt, is 100% fiscaal aftrekbaar. Dat betekent wel dat de uitkering ook belastbaar is.  

  • Bij het afsluiten van een verzekering is het belangrijk om je niet blind te staren op de hoogte van de premie. Uiteindelijk moet je de meest passende arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en niet de meest goedkope.

  • Let goed op of er dingen zijn uitgesloten van de AOV. Soms wordt arbeidsongeschiktheid door psychische aandoeningen bijvoorbeeld niet vergoed. Een tussenpersoon kan je helpen om de addertjes onder het gras te traceren. 

Meer weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Vind het antwoord op je vraag in de veelgestelde vragen