Met welke instanties moet ik rekening houden als ik muziek draai in mijn bedrijf?

Hoe werken Buma/Stemra en Sena?

25 januari 2013

Als je muziek draait in je onderneming, moet je betalen. Het maakt niet uit of de radio zachtjes op de achtergrond aanstaat of dat je een professionele jukebox in je café hebt staan. Aan wie moet je premie betalen?

De regel is dat als meer dan één persoon de muziek kan horen, er sprake is van 'openbaar maken' van muziek. Zelfs al gebruik je op je website of aan de telefoon een sample van 2 seconden, dan moet je ervoor betalen. Ook als de radio te horen is wanneer iemand in de wacht staat, moet er betaald worden. Je moet dan premie afdragen aan twee instanties: Buma/Stemra en Sena. Als je ook beeldopnamen uitzendt, komt daar VIDEMA nog bij. 

Wat doen de organisaties?

Buma/Stemra komt op voor de belangen van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Deze organisatie komt dus op voor de auteursrechten op muziek. Sena behartigt de naburige rechten. Dit betekent dat zij opkomen voor de belangen van uitvoerende artiesten en producenten, oftewel de makers van muziek.

Hoeveel moet je betalen?

Dat verschilt per bedrijf. Het is afhankelijk van het aantal werknemers, de oppervlakte van je onderneming en nog een aantal andere factoren. Op www.muzieklicentie.nl kun je berekenen hoeveel je voor muziek in jouw onderneming zou moeten betalen.

Kan ik ook zonder licenties muziek draaien?

Je kan gebruik maken van Creative Commons, een alternatief licentiesysteem. Het biedt auteurs de mogelijkheid om op een creatieve manier met hun auteursrechten om te gaan. Lees in dit artikel meer hierover.