Hoe werkt een flexibel kantoor?

De voor- en nadelen van een flexibele kantoorruimte

24 juni 2013

Als ondernemer heb je niet altijd een eigen kantoor nodig. Als je medewerkers flexibel werken kun je ook overwegen om voor een flexibel kantoor te kiezen.

Kantoor in de cloud

Als je tijdelijk of parttime kantoorruimte nodig hebt, dan kun je kiezen voor een flexibel kantoor. Je huurt voor een beperkte periode of een beperkt aantal uren een compleet ingericht kantoor. Andere voorzieningen, zoals secretariële ondersteuning kun je er desgewenst bij huren. Vaak zijn in het gebouw ook andere flexibele kantoren. Hierdoor ontmoet je veel nieuwe mensen van andere bedrijven.

Voordelen

Het huren van een flexibel kantoor kent een aantal grote voordelen voor mensen die mobiel werken willen invoeren. Je hebt weinig opstartkosten en voorbereidingstijd nodig; je hoeft geen kantoorruimte in te richten en meestal kun je vrijwel direct gebruik maken van de kantoorruimte. Je kunt korte contracten afsluiten. Mocht je bedrijf snel groeien en wil je na korte tijd verhuizen dan kun je eenvoudig het contract beëindigen. Ander voordeel is dat je de flexibele kantoorruimte ook parttime kunt afhuren. Is er bijvoorbeeld standaard niemand aanwezig op vrijdag, dan hoef je het kantoor ook niet op vrijdag te huren.

Het grootste nadeel van het huren van een flexibel kantoor is dat het kantoor vaak niet zo persoonlijk is. Wil je op de lange termijn gebruik maken van een flexibel kantoor, dan zijn de kosten relatief hoog. In dat geval kun je beter naar andere mogelijkheden uitkijken.

Wil je liever een eigen vaste ruimte, maar is je bedrijf te klein om een eigen kantoorpand te huren?  Als je een ruimte huurt in een bedrijfsverzamelgebouw, zit je met meerdere ondernemers in een pand. Er zijn meestal enkele gemeenschappelijke voorzieningen, zoals vergaderruimtes, een kantine en een receptie.

Er zijn bedrijfsverzamelgebouwen op allerlei locaties. Voor meer informatie over de bedrijfsverzamelgebouwen in jouw regio kun je terecht bij de gemeente en bij de kamer van koophandel. Vaak is er per gebouw een doelgroep benoemd, zodat je bij mensen uit dezelfde branche een bedrijfsverzamelgebouw deelt. Een voorbeeld van een bedrijfsverzamelgebouw is het Huis van de Sport in Nieuwegein, hier zijn sportbonden als de Wielrenunie (KNWU), de Hockeybond (KNHB) en de Zwembond (KNZB) gevestigd.

Lees meer over huisvesting op de Huisvestingsdesk.