Hoe werkt een WiFi netwerk?

De verschillen uitgelegd

21 augustus 2012

802.11b of 802.11G? Beide zijn het termen om de snelheid van het WiFi netwerk aan te duiden. Wat zijn nu precies de verschillen tussen de verschillende WiFi netwerken?

Whitepaper Hoe bedien ik mijn klanten online?

Hoewel er nog onduidelijkheid bestaat over de precieze herkomst van de term WiFi, wordt het vaak in verband gebracht met Wireless Fidelity, een afgeleide van de bekende term Hi-Fi uit de audiowereld, hetgeen staan voor High Fidelity. WiFi wordt ook wel W-Lan genoemd (Wireless-Local Area Network).

Verschillen

Met de techniek worden data draadloos op de 2.4 GHz-frequentie verzonden. Het signaal is digitaal en wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dat is een internationale norm voor het versturen van digitale gegevens door de lucht. De verschillen tussen de WiFi netwerken hebben vooral betrekking op de snelheden.

Een megabit per seconde is een gangbare term voor een in de computerindustrie gebruikelijke eenheid voor de snelheid van gegevensoverdracht. Met Mbps wordt de snelheid aangeduid in miljoenen bits per seconde. 802.11b is met maximaal 11 megabit per seconde de langzaamste variant; 80211g haalt maximaal 54 megabit per seconde. Bovendien is de afstand die je kunt bereiken met een 802.11B accesspoint minder groot dan een 802.11G versie.

Minder snel door delen en beveiligen

De snelheid wordt gedeeld wordt door alle verbonden systemen. Een voorbeeld: Wanneer je over een 802.11B type Accesspoint beschikt en je bent met twee computers verbonden, dan is de theoretische snelheid 5,5Mbps. Wanneer je een draadloos netwerk (802.11B of 802.11G) beveiligt, dan gaat er altijd een minimaal gedeelte van de snelheid af. Dat stukje wordt gebruikt voor de versleuteling van de data die je uitwisselt.