Hoe beveilig ik mijn smartphone?

Ga bewust om met je dataverkeer op je telefoon

21 augustus 2012

Als je met je smartphone e-mails en bedrijfsgevoelige bestanden verstuurt, dan functioneert je telefoon eigenlijk als een computer, en dien je hem ook dusdanig te beveiligen.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Bedrijfsgevoelig e bestanden

Diefstal en verlies van smartphones komt regelmatig voor. Bedrijfsgevoelige e-mails en bestanden kunnen daardoor in verkeerde handen terecht komen. Ook zijn smartphones niet geheel ongevoelig voor virussen en malware. Ook voor je smartphone heb je dus een firewall, virusccanner en beveiligd netwerk nodig. Het begint natuurlijk al door je standaard PIN-code van je telefoon te wijzigen van 0000 of 1234 naar een andere en alleen bij jou bekende waarde.

Diensten

Telecomproviders en IT-dienstverleners bieden verschillende diensten aan om je smartphone te beveiligen, al dan niet in combinatie met een volledige netwerkbeveiliging waarbij in één klap alle PC’s, laptops, mobiele telefoons en servers van je bedrijf beveiligd zijn. Deze diensten beheren alle toestellen, waardoor het mogelijk is om bij verlies of diefstal de locatie van de telefoon te traceren. Sommige diensten bieden ook een ‘shield’ aan dat kan worden geactiveerd na diefstal. Met ‘remote wipe’ kan het apparaat bij diefstal op afstand gewist en onklaar worden gemaakt.

SMS-spam

Ook kun je met deze diensten jouw bedrijfsgegevens laten versleutelen middels encryptie en kun je bepaalde oproepen blokkeren en SMS-spam tegengaan. Deze diensten worden onder andere aangeboden door Vodafone. Ook Veliq, KPN en F-Secure bieden mobiele beveiliging aan.