Hoe werkt open source software?

Bespaar op dure software licenties

26 augustus 2015

Waar haal je als mobiele ondernemer je software vandaan? Daar hoef je geen dure cd-rom voor te kopen, want je kunt goede software vaak gratis van het web plukken. Bij open source software kun je dan ook nog de openbare broncode naar eigen behoefte aanpassen.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Gratis

Open source software is meestal gratis, afgezien van de kosten van ondersteuning en hardware. Het omvat een geheel andere, open manier van software ontwikkelen. Daarbij kleeft er een aantal juridische aspecten aan het gebruik.

Open source software is de verzamelnaam voor programma's die zijn geschreven met een programmeertaal. Bijvoorbeeld C++, of .Net van Microsoft of Visual Basic (idem), Java (SUN), Pascal of php, een open source programmeertaal. De broncode van open source software is vrij. Dat betekent dat deze beschikbaar en aanpasbaar is. Open source software is aantrekkelijk voor ontwikkelaars en systeembeheerders, overal ter wereld. Ze kunnen in de broncode van open source verbeteringen aanbrengen of aan allerlei uitbreidingen werken, die ten goede komen aan de community.

Community

De gemeenschap van ontwikkelaars, testers en kritische gebruikers die de software doorontwikkelen heet 'community'. Zij staan met elkaar in contact via mailinglists, waarop ze kennis en informatie uitwisselen. Bij het installeren van open source software maak je deel uit van zo'n community. Dat houdt in dat je gebruik kunt maken van ieders verbeteringen die zijn aangebracht en vrijgegeven. Jouw aanpassingen kunnen ook door anderen worden gebruikt. Dit is afhankelijk van de licentievorm die op je software van toepassing is.

Open source betekent niet dat iedereen maar wat aanrommelt. Vaak is er een ontwikkelaar die als leider optreedt en de strategische richting bepaalt. Een beperkte kring van programmeurs test de alfaversies die na elke fase ontstaan. De daaropvolgende bètaversie wordt ruimer verspreid onder gebruikers. In de uiteindelijke versie zijn er geen veranderingen meer mogelijk.

Niet hetzelfde als cloud computing

Voorbeelden van open source software zijn het besturingssysteem Linux, webbrowser Mozilla Firefox en het Office-pakket Open Office. Verwar deze term niet met cloud computing. Dit heeft te maken met de locatie waar de software is opgeslagen: open source software wordt doorgaans gedownload en opgeslagen op de lokale computer of server, terwijl bij cloud computing de software zich op de server van de aanbieder bevindt.