Welke soorten smartphones zijn er?

Kies de besturingsvorm die bij je past

21 augustus 2012

Smartphones zijn er in alle soorten en maten. De belangrijkste verschillen worden bepaald door het besturingssysteem waar de smartphone gebruik van maakt.

Whitepaper 'Benut je online kansen: communicatie'

Gesloten besturingssystemen

Momenteel is Symbian een populair mobiel besturingssysteem, net als Windows Mobile van Microsoft, BlackBerry OS van RIM en MacOS van Apple. Dit zijn allen gesloten besturingssystemen.

Symbian

Smartphones van de merken Nokia, Sony-Ericsson en Samsung maken gebruik van Symbian.  De voordelen van Symbian komen vooral tot uitdrukking door de stabiliteit van de toestellen en het lage stroomverbruik. De gebruiker kan er gemakkelijk zelf extra software op installeren. De gegevens zijn eenvoudig met MS Outlook uit te wisselen. Veel software is zelfs gratis te gebruiken door middel van shareware.

Windows Mobile

Windows Mobile is de mobiele variant van het Windows XP besturingssysteem en brengt de gebruikerservaring van Windows naar mobiele apparaten. Windows Mobile biedt de mogelijkheid om e-mails te bekijken in hun oorspronkelijke HTML-format met rechtstreekse toegang tot websites en SharePoint sites. Dit betekent dat tekst en afbeeldingen worden getoond zoals op een pc. Door gebruik van dit soort telefoons heb je eenvoudig toegang tot een corporate e-mail server zoals Exchange Server 2007.

iPhone en Blackberry

De mobiele telefoons van iPhone en Blackberry werken met een eigen gesloten besturingssysteem. Alle nieuwste Blackberry's draaien op Blackberry OS en de iPhone draait op MacOS. Deze fabrikanten houden, net als Microsoft bij Windows Mobile, nauwlettend in de gaten welke applicaties voor deze toestellen worden ontwikkeld en aangeboden.

Naast gesloten besturingssystemen bestaan zogenaamde open source-besturingssystemen, die bijna altijd zijn gebaseerd op het open source besturingssysteem Linux, dat gebruik maakt van programmeertalen als PHP, JSP, Python of Perl. Voor deze systemen kunnen alle ontwikkelaars zonder enige belemmering applicaties ontwikkelen. De belangrijkste open source besturingsystemen gebaseerd op Linux zijn Android (Google), WebOS (Palm), Maemo (Nokia), Bada (Samsung) en Moblin (Intel).

Android

De bekendste open source aanbieder is Android. Dit besturingssysteem is ontwikkeld door Google in samenwerking met een groep andere bedrijven. Het gevolg van het gebruik van open source is dat alle hardwareleveranciers ter wereld het besturingssysteem voor hun hardware kunnen aanpassen en deze zonder licentiekosten kunnen installeren. Android is een besturingssysteem dat er volledig op gebouwd is om hardwareonafhankelijk te zijn. Hierdoor is het mogelijk dat een gratis of gekocht programma op elk apparaat dat gebruik maakt van het android os zal werken.