Hoe koop ik als ondernemer duurzaam in?

Bijdragen aan eerlijke handel doe je zo

19 april 2017

Door je grondstoffen of producten in te kopen met oog voor mens en milieu draag je bij aan eerlijke handel. Hoe doe je dat, duurzaam inkopen?

Eerste hulp bij slim inkopen

Eerste hulp bij inkopen

Contractmanagement

De markt in duurzame producten wordt steeds uitgebreider. Er is echter nog geen keurmerk wat over de hele wereld wordt gebruikt om aan te wijzen of een product duurzaam is. Je zult dus zelf moeten kijken naar de producten die je inkoopt en de bedrijven waar ze vandaan komen. Je kunt ze wel toetsen door te kijken naar richtlijnen met betrekking tot milieuregels of arbeidsomstandigheden.

Breng je inkopen in kaartJe kunt beginnen door een lijst te maken van de belangrijkste grondstoffen en/of producten die je inkoopt. Wie zijn de leveranciers en waar komen de producten vandaan? Zorg dat je dit helder in kaart hebt. Kijk daarbij naar de gehele cyclus van een product: van productie en gebruik tot eindverwerking.

Creëer draagvlak

Het is belangrijk om te zorgen dat duurzaam inkopen wordt gesteund door degenen in jouw bedrijf die verantwoordelijk zijn voor inkoop. Laat hen meedenken over de aanpak van duurzaam inkopen zodat je draagvlak creëert. Ook is het nuttig om de kennis over duurzaamheid onder de medewerkers te vergroten. Daarvoor bestaan speciale cursussen.

Kijk naar criteria en keurmerken

Door onder andere het ministerie van VROM en Agentschap NL zijn al veel criteria opgesteld op het gebied van sociale omstandigheden en milieu. Met behulp van deze criteria kun je de dialoog aangaan met je leveranciers. Ook kun je kijken in hoeverre zij over een van de vele keurmerken beschikken.

Duurzaam inkopen voor je werkomgeving

Bij duurzaam inkopen hoef je niet meteen te denken aan producten die je zelf doorverkoopt aan klanten. Ook in je eigen werkomgeving kun je bijdragen aan duurzaamheid. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan zuinige en milieuvriendelijke kantoorapparatuur zoals printers en computers. Ook de verlichting in je bedrijfspand kun je heel simpel duurzaam maken. Dan vervang je simpelweg je lampen door spaarlampen of LED-verlichting en gebruik een licht adapter voor je TL-buizen. Ook de aanschaf van papier kan heel makkelijk duurzaam worden gemaakt. Er zijn in Nederland verschillende keurmerken voor duurzaam papier, zoals het FSC keurmerk. Ook inktcartridges, kantoorartikelen, catering, andere voedingsmiddelen, dranken en transport kun je duurzaam aanschaffen. 

Grote hoeveelheden

Een praktische tip: als je veel producten in één keer bestelt, bespaar je daarmee op verpakkingskosten en vervoerskosten. En dat is natuurlijk ook weer gunstig voor het milieu.