Ondernemer, laat je niet oplichten!

Pas op voor acquisitiefraude

02 februari 2016

Het aantal meldingen over acquisitiefraude lijkt de laatste tijd flink toe te nemen. Ondernemers worden niet alleen vaker, maar ook steeds agressiever benaderd over zogenaamde overeenkomsten, verlengingen van contracten of vermeldingen van hun bedrijfsnaam in een bedrijvengids of op een website.

Pas op voor valse MKB-facturen

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar

Wat is acquisitiefraude precies?

Acquisitiefraude is een vorm van fraude waarbij geprobeerd wordt om ondernemers te laten betalen voor advertenties, die uiteindelijk niet of nauwelijks geplaatst worden. Er is een aantal malafide acquisitiebureaus die geraffineerd te werk gaan. Ze hanteren een naam die lijkt op een betrouwbare organisatie, en voeren soms zelfs bedrijfslogo’s in dezelfde stijl om maar geen argwaan te wekken. In alle gevallen proberen de bedrijven een handtekening te ontrafelen, zodat je aan een contract vast zit. Vaak wordt er gesuggereerd dat er al een overeenkomst is, die ‘alleen nog even verlengd hoeft te worden’.

Wat kan ik doen om acquisitiefraude te voorkomen?

Los van de vervelende telefoontjes is er niets aan de hand zolang je geen handtekening zet. Let dus goed op voordat je iets ondertekent. Mocht je twijfels hebben over een bedrijf dat je een aanbieding doet voor een advertentie, ga dan bij het Steunpunt Acquisitiefraude na of er meldingen over dit bedrijf bekend zijn.

Licht je personeel in over acquisitiefraude

Ook is het belangrijk om je personeel in te lichten over deze mogelijke vorm van fraude. Vooral in de vakantieperiode slaan acquisitiefraudeurs hun slag, als de baas met vakantie is. Er wordt dan druk uitgeoefend op secretaresses of ander personeel om de overeenkomst snel te ondertekenen. Zorg dat je personeel alert is op dit soort methodes, zodat ze fraudeurs snel zullen herkennen.

Klachten over de ondernemersgids

We ontvangen op dit moment veel klachten over de ondernemersgids. Een gedupeerde ondernemer vertelt: "Ik werd gebeld door een dame van de ondernemersgids. Ze zei: 'Je hebt vast veel klanten gehad dankzij je vermelding in de ondernemersgids? Wil je komend jaar ook weer een vermelding?' Toen ik de eerste vraag ontkennend beantwoordde en zei ook geen nieuwe vermelding te willen, zei ze dat ik later door een collega zou worden teruggebeld." Inderdaad werd de ondernemer teruggebeld door een andere medewerkster van de ondernemersgids, die aankondigde dat ze het gesprek voor de goede orde op zou nemen. "Ze stelde de vraag: 'Dus ná het huidige jaar wilt u geen vermelding meer in de ondernemersgids?' Ja, reageerde ik. Waarmee ze een bevestiging voor het huidige jaar binnen had, en me een factuur stuurde. Van 700 euro!"

Wat als ik benaderd ben door een dubieus bedrijf?

Betaal de factuur niet. Zolang je niks getekend hebt, is er géén overeenkomst. En meld dubieuze bedrijven bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Dit fraudemeldpunt bekijkt of er al klachten over het bedrijf binnen zijn en geeft adviezen.