Verzuimbegeleiding

Personeel met psychische klachten

02 oktober 2006 06 augustus 2012

Goede verzuimbegeleiding is cruciaal in een bedrijf. Als werkgever speel je daarin een heel grote rol. Je moet soms optreden als een echte ‘people manager’. Juist als personeel thuis zit met problemen op psychisch vlak.

Wees er snel bij

Het is een lastige kwestie om mee om te gaan: een werknemer van je zit thuis omdat hij de werkdruk niet meer aan kan, problemen heeft met ander personeel of andere problemen heeft die niet door een gewone dokter op te lossen zijn. Het beste is om deze problemen bij de kiem al op te lossen, als er beginnende ontevredenheid is. Hoe je dit kan doen, kun je hier lezen. Want niet altijd merk je de kiem op tijd op en is het probleem al uitgegroeid tot iets groters. Daarom een paar tips om je steentje bij te dragen aan het hele proces. Zodat je werknemer weer snel op werk verschijnt.

Houd contact

Neem snel contact op met je werknemer als hij met problemen thuis zit. Wacht bijvoorbeeld niet een week af met de houding: ‘het zal toch wel loslopen.’ Niet altijd gebeurd dat namelijk. Je werknemer voelt je steun en belangstelling als je snel informeert hoe alles ervoor staat. Als ze zich daardoor meer gewaardeerd voelen, zijn ze vaak ook loyaler. Deze loyaliteit kan je ook aansterken door simpelweg de werknemer op de hoogte te houden van dingen die gebeuren op de werkvloer. Zeker in kleine bedrijven is dit voor een werkgever goed te doen. Door deze betrokkenheid is de kans groter dat een werknemer snel weer aan het werk kan.

Wat kan wel

Kijk niet naar de dingen die de werknemer niet meer kan doen. Ga ook niet te lang doorvragen net zolang tot je weet wat hij precies mankeert. Draai het om en kijk naar de mogelijkheden. Wat kan hij nog wel? Wat moet er gebeuren zodat hij weer aan het werk kan, desnoods ander soort werk.

Daarna

Je kunt aan de hand daarvan bepalen hoe de werknemer kan terugkeren in zijn eigen functie of in een andere functie binnen of buiten het bedrijf. Van afwachten en niet in actie komen wordt een werknemer niet beter. Hoe langer iemand het begin van zijn herstel voor zich uit schuift, hoe kleiner de kans op een succesvolle terugkeer. Arbeid is vaak het beste medicijn. Al is het maar twee uur per dag. Meer over reïntegratie vind je terug in dit artikel.