Hoe zorg ik dat een bank me geld leent?

Stappenplan: hoe bereid ik me voor?

06 september 2017

Banken zijn terughoudend met het lenen van geld aan mkb-ondernemingen. Zeker voor nieuwe ondernemers is het lastig om een lening te krijgen. Wil je goed voorbereid naar een bank gaan? Gebruik ons stappenplan!

Eerste Hulp Bij Financiering

Banken werken de laatste jaren met een nieuw model om te kunnen bepalen hoe groot de kans is dat je onderneming in de volgende twaalf maanden in betalingsonmacht zou kunnen raken.  

Daarom is het belangrijk om te laten zien dat de kans dat je de komende 12 maanden in betalingsonmacht komt, klein is. Des te hoger is de kredietwaardigheid die een bank je toekent.

Hoe ga ik om met een tegenvaller?

Verder is het belangrijk dat je de bank kunt laten zien dat je een tegenvaller met eigen vermogen kunt opvangen. De bank zal kijken hoe afhankelijk de organisatie van jou en je management is. Ook wil de bank weten hoe je het intern en extern regelt als een belangrijk lid van het team wegvalt. Én de bank wil graag dingen aan je kunnen verkopen. Hoe meer geld via het betalingssysteem van de bank loopt, hoe meer de bank aan je verdient. Ook op andere manieren verdient de bank geld aan je: door je beschikbare spaargeld, door je afgesloten verzekeringen, door je beleggingen. Voor alles wat de bank aan je verdient, mag je ook iets terugverwachten.

Loop de volgende zes stappen door voor je naar de bank gaat:

1. Breng je organisatie op orde;

2. Maak je businessplan actueel;

3. Maak een liquiditeitsbegroting;

4. Zoek uit wat je uitgeeft aan financiële diensten en producten en bij wie;

5. Stel een plan op voor je onderhandeling met de bank

6. Trek een externe investeerder aan; daarmee verlaag je de kans dat de bank een risico voelt.

Elke stap wordt uitgebreid toegelicht als je de links aanklikt.

Haalbaarheid

Banken proberen met nieuwe methoden en technieken nieuwe klanten te werven en toch meer te verdienen. Het is moeilijker dan voorheen om op betaalbare condities geld te lenen bij de banken. Maar als je je goed voorbereidt, dan heb je minder krediet nodig en kun je het bedrag dat je wel nodig hebt, beter uitleggen. Zo neemt de haalbaarheid van je financieringsaanvraag sterk toe. En bedenk: als je een goede klant bent, dan wil iedere bank je hebben. Maar meer dan ooit moet je in staat zijn dat zelf aan de banken duidelijk te maken!

Bron: MILK 

Op zoek naar financiering? Gebruik hiervoor de menigte! Kijk op www.mkbcrowdfunding.nl voor meer informatie.