Hoe vraag ik een informatienummer aan?

Wat zijn 0800 & 0900 service nummers?

22 augustus 2012

Je wilt als bedrijf goed bereikbaar zijn. Dit kan mede door de 0800 en 0900 nummers. Met zo’n nummer val je vaak op in bijvoorbeeld de Gouden Gids of ergens anders. Bovendien onthouden mensen het nummer wat sneller.

Houd er rekening mee dat je vanuit het buitenland op een normaal 0800 of 090X-nummer niet bereikbaar bent. Als klanten je willen bellen vanuit bijvoorbeeld Duitsland moeten ze dus ook op de hoogte zijn van een ‘normaal’ nummer of van een UIFN-nummer. Ook kan je in het buitenland een 0800/0900 nummer aanvragen en deze automatisch laten doorschakelen naar je eigen centrale in Nederland.

0800-nummer

Alle gemaakte kosten gaan naar jou want een beller betaalt niets als hij belt naar een 0800-nummer. Groot voordeel hiervan is dat het zeer laagdrempelig werkt. Als dat belangrijk is voor je organisatie is dit absoluut aan te raden. Let hierbij wel op de nadelen van laagdrempeligheid. Het aantal fake-telefoontjes, van kinderen die zich vervelen bijvoorbeeld, kan hoog zijn.

0900-nummer

Bij dit nummer kan je een bepaald tarief voor de beller bepalen. Dit kan zowel per gesprek als per minuut en kan variëren van tussen een cent tot anderhalve euro per minuut. Hierdoor kan je wellicht een inkomstenbron maken van je inkomende telefoontjes. Bedenk wel dat een 0900-nummer kan afschrikken.

Je hebt hierbij drie verschillende soorten 0900-nummers, daarom soms ook wel geschreven als 090X-nummers.

  • 0900-nummers: zijn geschikt voor het aanbieden van allerlei betaaldiensten of bepaalde klantenacties. Ook de meeste helpdesken hebben tegenwoordig een 0900-nummer.

  • 0909-nummers: worden gebruikt voor prijsvragen, spelletjes of andere diensten met een amusementkarakter.

  • 0906-nummers worden toegepast bij diensten van erotische aard of diensten die een verlengend karakter hebben.

Vervolgens heb je weer servicenummers met vier of met zeven cijfers. Je kunt een nummer van vier cijfers aanvragen indien je minimaal 7500 belminuten per maand genereert.

Uiteraard kan je deze servicenummers direct doorverwijzen naar een extern callcenter die de oproepen beantwoordt. De locatie van dit callcenter maakt dan niet meer uit. Als je een speciaal nummer wilt aanvragen omdat je een landelijk bedrijf hebt en niet regionaal gebonden bent, kan je ook een 088-nummer aanvragen.

Op de site van OPTA kan je zien welke nummers al gebruikt worden en welke dus nog vrij zijn. Je kunt ook heel gemakkelijk een naamnummer zoeken door het woord in te tikken (bijvoorbeeld 0900 – mijnmkb).