Wat is een UIFN-nummer?

Internationaal bereikbaar zijn.

10 augustus 2012

De afkorting UIFN staat voor Universal International Freephone Number. Hiermee staat het gelijk aan onze 0800-nummer. Het grote verschil is dat dit een internationaal nummer is en dus vanuit elk land gebeld kan worden.

Eerste hulp bij internationaal ondernemen

Een UIFN-nummer wordt in bepaalde landen geactiveerd. Je kunt zelf kiezen welke landen dit zijn. Het minimum ligt op vijf landen. Voordeel van het UIFN-nummer is dat je in landen waar je geen vestiging hebt, wel bereikbaar kan zijn. Je hebt een eigen en herkenbaar nummer. UIFN-nummers worden vooral voor de volgende zaken gebruikt:

  • als telefonische ingang voor storingen en 24-uurs helpdesk

  • als informatienummers voor specifieke vragen over productbrochures

  • als telefoonnummers op etiketten van verpakkingen

Het nummer bestaat naast 0800 uit acht cijfers. Je kan zelf per land afzonderlijk bepalen naar welk nummer het telefoontje in binnen- of buitenland doorgeschakeld kan worden. Zo kan je een speciale lijn vrijhouden voor de mensen die bijvoorbeeld uit Duitsland bellen. Zo zorg je altijd dat een deskundige van dat land de telefoon op kan nemen. Ook de kosten liggen relatief laag. Deze zijn vanaf 1 euro per land per werkdag. De gesprekskosten zijn ongeveer gelijk aan die van nationale 0800-servicenummers. (klik voor informatie over Nederlandse 0800-nummmers hier). Tevens betaal je entreekosten (bij KPN bedragen deze 65 euro).

Alternatief

Een alternatief voor het UIFN is het Internationaal Groen Nummer. Internationale Groene Nummers worden in elk land herkend als een nationaal gratis nummer, waardoor je bedrijf een nationale uitstraling krijgt. Deze nummers verschillen per land. Degenen die in het buitenland naar het gratis nummer bellen, worden doorverbonden met de Nederlandse vestiging. Internationale Groene Nummers kunnen in meer dan veertig landen worden ingezet. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om slechts in een paar landen een gratis nummer aan te vragen. Dit is dan geen universeel nummer en verschilt dus per land.

Alternatief 2

Je kan ook kiezen voor een betaalnummer (shared cost & premium rate) in het buitenland. Omwille van het gegeven dat ieder land zijn eigen nummerreeksen en bijbehorende tariefstellingen en kostenstructuren kent is deze dienstverlening niet op Europese of wereldschaal gestandaardiseerd. Als je toch een betaalnummer wilt, zijn er in Nederland wel instanties die dat kunnen regelen voor je. Neem contact op met MKB Servicedesk als je wilt weten bij wie je hiervoor terecht kunt.