Kan ik de btw van zakelijk gebruik van mijn privéauto van de belasting aftrekken?

De werkwijze met en zonder kilometerregistratie

22 februari 2019

Als je als ondernemer (niet als werknemer of DGA) met jouw privéauto zakelijke kilometers rijdt, mag je de btw op de aanschaf-, brandstof- en onderhoudskosten aftrekken.

Je moet daarbij echter wel rekening houden met het privégebruik van de auto. Stel dat je 60 procent privé en 40 procent zakelijk rijdt, dan is 40 procent van de btw op de autokosten aftrekbaar.

Hoe bepaal je hoeveel btw je mag aftrekken? Om vast te stellen wat die verhouding tussen je zakelijke en je privégebruik is, heb je een kilometeradministratie nodig. Mogelijk breng je bijvoorbeeld de reiskosten aan de klanten die je bezoekt voor je dienst in rekening? Je kunt dan gemakkelijk een overzicht maken van alle zakelijke kilometers die je hebt gereden. Trek de kilometerstand van het begin van het jaar af van die van het einde, trek er je zakelijke kilometers vanaf en voila: je hebt de verhouding zakelijke versus privé kilometers. En jouw aftrekpercentage.

Vervolgens kun je berekenen hoeveel btw je moet betalen. Hoe je dat dan doet? Stel, je koopt een auto voor 35.000 euro en je rijdt in een jaar 50.000 kilometer, waarvan 20.000 kilometer privé. Dan is de rekensom voor de kosten van je privégebruik de volgende: Trek eerst de btw over de kosten van de auto af en bereken vervolgens het btw-bedrag voor privégebruik. Dat is 20.000 kilometer/50.000 kilometer x ((35.000/5=7000) + 4000 (voorbeeld brandstofkosten in een jaar) + 500 (voorbeeld onderhoudskosten in een jaar) = 4600 euro. De btw voor privégebruik á 21 procent is dan 966 euro. We zijn uitgegaan van een auto die je vijf jaar gebruikt, vandaar dat we 35.000 door 5 delen.

Zonder kilometeradministratie Houd je geen kilometeradministratie bij? Dan komt de btw die je moet betalen voor het privégebruik van de auto neer op 2,7 procent van de catalogusprijs van de auto, inclusief bpm en btw. Koop je bijvoorbeeld een auto met een catalogusprijs van 40.000 euro inclusief btw en bpm en heb je de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik al afgetrokken, dan betaal je (2,7% x 40.000 =) 1080 euro btw. Overigens: heb je de auto pas sinds 1 juli, dan hoef je ook maar zes maanden btw te betalen, dus 540 euro.

Let op: de eerste vijf jaar is het 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto, daarna is het 1,5 procent.