Communicatie tussen banken en mkb'er verloopt stroef

Bezuiniging en werkdruk bij banken oorzaak

31 januari 2013

De relatie tussen accountmanagers bij banken en ondernemers komt steeds meer onder druk te staan. Dat blijkt uit onderzoek van het FD. De oorzaak ligt bij de reorganisatie in de bancaire sector en de beperkte kredietverlening.

De economische crisis zorgde ervoor dat ook banken moesten bezuinigen. Regelmatig moest de oude vertrouwde accountmanager plaats maken voor iemand anders. Het gevolg: de vaste contactpersoon van de ondernemer verdween en daarmee ook alle kennis over de achtergrond van het bedrijf. De nieuwe accountmanager krijgt bovendien soms wel twee keer zoveel ondernemers onder zijn hoede, mede veroorzaakt door het toenemend aantal zzp'ers.

Ondernemerskredietdesk

Om de relatie tussen ondernemer en bank te verbeteren werd in 2009 door de Nederlandse Vereniging van Banken, MKB-Nederland en VNO-NCW de Ondernemerskredietdesk opgericht. Hier kunnen ondernemers terecht met hun klacht over de kredietverlening van banken. In één jaar tijd kwamen er 582 meldingen en 678 vragen binnen. Uit het rapport van de Taskforce Kredietverlening blijkt dat de kredietverlening aan het bedrijfsleven niet meer zal worden als voor de economische crisis. Bedrijven moeten er rekening mee blijven houden dat er minder geld beschikbaar is en tegen andere voorwaarden

Schrijf een goed plan

De tip van de Ondernemerskredietdesk is dan ook dat ondernemers een goed financieringsplan moeten schrijven voordat ze de stap naar de bank zetten. Dat voorkomt een wellicht onnodige afwijzing. Heb je een klacht of een vraag over kredietverlening of heb je hulp nodig bij het opstellen van je kredietaanvraag? Ga dan naar de vernieuwde Ondernemerskredietdesk. Ruim 1400 ondernemers gingen je voor!