Hoe kom ik aan financiering zonder tussenkomst van de bank?

Financiering verkrijgen via investeerders
Banken zijn verreweg de grootste kredietverstrekkers, maar er zijn meer instellingen waar je terecht kunt. Afhankelijk van de kapitaalbehoefte en de reden dat je geld nodig hebt, loont het om andere opties te onderzoeken.
Ga gestapeld financieren
Klik hier
Lees het gratis whitepaper
Meer info

Lenen bij familie en vrienden

Voor starters en kleine bedrijven zijn familie en/of vrienden een belangrijke financieringsbron. Veel ondernemers doen een beroep op hun netwerk om bij het starten van een onderneming aan geld te komen. Voel je je bezwaard om bij mensen in je omgeving aan te kloppen? Voor particuliere investeerders kan het door belastingvoordelen aantrekkelijk zijn in jouw bedrijf te investeren.
 

Geld ophalen via investeerders (informals)

Er zijn particulieren en bedrijven die over voldoende financiële middelen beschikken en graag investeren in een innovatief bedrijf (private equity). Dit is aantrekkelijk omdat deze bedrijven niet alleen geld meebrengen, het zogenoemde 'venture capital', maar ook kennis, ervaring en netwerken. Natuurlijk verwachten deze investeerders hier wel wat voor terug. Het rendement van hun investering moet hoger zijn dan wat ze ergens anders hadden kunnen krijgen. Omdat het ook om hun geld gaat, willen ze vaak invloed hebben op de beslissingen binnen het bedrijf. Deze informele investeerders zullen alleen geïnteresseerd zijn in (snel) groeiende ondernemingen.
 

Crowdfunding

Een relatief jonge, in opkomst zijnde vorm van geldverstrekken is crowdfunding. Hierbij investeert een grote groep mensen in je plan of bedrijf. Je hebt veel vormen van crowdfunding en inmiddels talloze crowdfundingplatformen. Bij lenen via crowdfunding bepaal je zelf welk leenbedrag je nodig hebt, waarvoor je het geld nodig hebt, de rente en de looptijd. De leenovereenkomst wordt gesloten zonder tussenkomst van de bank. Er vindt echter wel een kredietcheck plaats. Kredietnemer en kredietverstrekker ontmoeten elkaar op een internet marktplaats, waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Websites die crowdfunding aanbieden berekenen bemiddelings- (percentage van het leenbedrag) en administratiekosten. Naast het verstrekken van een lening, bestaat crowdfunding ook in de vorm waarin geïnvesteerd wordt in het eigen vermogen. De investeerder wordt hiermee aandeelhouder in de onderneming. Er is dus geen sprake van een lening of rente die je moet terugbetalen.
 

Business Angel: Pitch je onderneming

Heb je een goed idee en wil je investeerders trekken? Dat kan via Business Angels of Informal Investors. Dit zijn particulieren die kennis, kunde en kapitaal ter beschikking stellen aan nieuwe innovatieve bedrijven.
Ondernemers worden in contact gebracht met zakenmensen die van investeren hun vak hebben gemaakt en krijgen de mogelijkheid om hun idee of plan te pitchen. Op de voorlichtingsbijeenkomsten over risicokapitaal krijgen innovatieve en startende ondernemers én investeerders (Business Angels) een indruk van de mogelijkheden en de geldende eisen.
 

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) richten zich met name op het innovatieve mkb in de industrie en dienstverlening. De zogenoemde ROM’s kunnen je helpen door aandelen te kopen in je bedrijf. De aandeelhouders zijn het ministerie van EZ en de provincies. Meer hierover is hier te vinden:


Investeringskapitaal ophalen via participatiemaatschappijen

Een andere manier om aan financiering te komen is om gebruik te maken van participatiemaatschappijen. Deze maatschappijen kopen aandelen in je bedrijf en voorzien je hierdoor van geld om je plannen uit te voeren. Natuurlijk krijgen ze hierdoor wel zeggenschap binnen je bedrijf. Na een periode van 3 tot 7 jaar wordt doorgaans het belang verkocht. Ze doen voornamelijk aan korte termijn investeringen met een hoog rendement. Participatiemaatschappijen zijn dan ook interessant voor snelle groeiers.
Meer informatie over participatiemaatschappijen vind je op de site van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.
 

Leverancierskrediet

Als goederen of diensten bij afname niet direct betaald (hoeven) worden, spreek je over een leverancierskrediet. Een leverancierskrediet is, in tegenstelling tot een lening bij de bank, geen geld dat je opneemt. Dat neemt niet weg dat een uitgestelde betaling wel voor meer financiële armslag kan zorgen. Je kunt hier met jouw leveranciers afspraken over maken. De balanswaarden van de voorraad en de crediteuren worden bij een leverancierskrediet hoger. 
 

5 vragen over gestapeld financieren

Welke financieringsvormen kun je combineren?
Kleine bedrijven die op zoek zijn naar geld zijn steeds vaker aangewezen op gestapeld financieren. Maar wat is dat precies en hoe werkt het in de praktijk? Expert financiering, Roeland van Dijk, geeft antwoord op 5 prangende vragen. Bekijk de video.
5-vragen-over-gestapeld-financieren-7316140725.png

Gestapeld financieren voor innovatie en groei

Interview Rogier van Dijk | App-stores voor tv
Je bedrijfsmodel volledig omgooien. Metrological uit Rotterdam deed het in 2008. Van oorsprong maakte het bedrijf monitoring-oplossingen voor...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten