Presentatie ondernemer bij bank kan beter

Ondernemer moet goed voorbereid zijn voordat hij naar de bank stapt

10 augustus 2012

Door de kredietcrisis zijn banken minder vaak bereid om een kredietaanvraag goed te keuren. Des te belangrijker om een helder en overtuigend plan aan je accountmanager voor te leggen. Helaas schort het nog te vaak aan dat stukje presentatie.

Whitepaper Financiering: Waar let de bank op?

Al eerder bleek uit onderzoek van het FD dat de communicatie tussen bank en mkb'er stroef verloopt, met als gevolg dat kredietaanvragen soms (onterecht) worden afgewezen. Ondernemers onderschatten het belang van een goed doordacht financieringsplan en schakelen hun bank pas veel te laat in. Als een aanvraag dan wordt afgewezen, zit de ondernemer met de handen in het haar. 

Enthousiast en helder

Maak daarom op tijd de stap naar je bank. Geen zin of tijd om een uitgebreid financieringsplan te schrijven? Kijk dan desnoods met een specialist naar je kredietaanvraag en zorg ervoor dat je een helder en enthousiast toekomstbeeld schetst. En weet dit uiteindelijk in het gesprek met je bank ook over te brengen. 

Relatie met de bank

De moeizame relatie valt niet alleen aan de mkb'er te wijten, ook de bank is schuldig. Door bezuinigingen in de bancaire sector wisselen accountmanagers vaak van functie, waardoor een duurzame relatie tussen ondernemer en bank onder druk komt te staan. 

Mogelijkheden van financiering

Door je goed voor te bereiden, kom je vanzelf achter alternatieve financieringsmogelijkheden. Heb je maar een klein krediet (tot €35.000) nodig? Kijk dan eens naar de mogelijheden van microfinanciering. Ook zijn veel banken en mkb'ers niet op de hoogte van diverse overheidsregelingen, die het risico voor de bank beperken. Denk dan bijvoorbeeld aan de BBMKB of de Groeifaciliteit. En waarom zou je niet met veel kleine investeringen één grote maken? Dat kan door middel van crowdfunding

In dit filmpje leggen bankiers van ING en Rabobank je uit op welke zaken ze letten als ze een kredietaanvraag voor hun neus krijgen. Doe er je voordeel mee! 

Bron: FD

Auteur

Liesbeth Meenink